OVO JE NAJVIŠA STATUA NA SVETU: Indija odala počast svom velikom lideru! (FOTO)
Najviša statua na svet, Foto: Reuter

novo svetsko čudo

OVO JE NAJVIŠA STATUA NA SVETU: Indija odala počast svom velikom lideru! (FOTO)

Premijer Narendra Modi rekao će da ova statua "jedinstva" biti velika turistička atrakcija

Objavljeno:

U Indiji je predstavljena najviša statua na svetu, čija izgradnja je koštala 430 miliona dolara.

Visoka je 182 metra, nalazi se u indijskoj državi Gudžarad, napravljena je od bronze, a predstavlja lik Sardara Valabhbhaija Patela, jednog od indijskih vođa pomoću kojeg je ova zemlja ostvarila nezavisnost.

Premijer Narendra Modi rekao će da ova statua "jedinstva" biti velika turistička atrakcija. Međutim, lokalno stanovništvo statuu vidi kao "bacanje novca". Modi, sa druge strane, kaže da predstavlja "integritet i odlučnost Indije".

Skulpturu je izvajao Ram V Sutar, a prilikom otvaranja ona je zasuda cvećem iz aviona.

Statua Patala
Statua Patala foto: Reuter

Međutim, u toj regiji se bilo i hiljade policajaca zbog protesta, uglavnom lokalnih farmera koji od vlade zahtevaju kompenzaciju jer su im oduzeli zemlju za ovaj spomenik.

Statua se vidi kao veliki hir Modija, koji je takođe rođen u Gudžaradu, a premijer se zalagao za izgradnju još od 2010. godine. Ova statua će oduzeti titulu Budi iz Prolećnog hrama u Kini, koji je pre Patela bio najviša statua sa 128 metara. Međutim, statua neće zadugo biti najviša - zapadna indijska država Maharashtra planira da podigne statuu kralju Šivadžiju koja će biti visoka 190 metara.

Patel je bio prvi indijski ministar unutrašnih poslova i zamenik premijera. Poznat je pod imenom "čovek od čelika Indije" jer je ubedio feudalne države da se ujedine i postanu deo Indije nakon proglašenja nezavisnosti.

1 / 4 Foto: EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Staua se nalazi na 200 kilometara od najvećeg grada Gudžarada i veruje se da će privući 2,5 miliona turista godišnje.

Ovo delo je teško 67,000 tona, a za izgradnju je korišćeno 12 000 bronzanih panela. Na njoj je radilo 2000 indijskih i još nekoliko hiljada radnika iz Kine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.