KONAČNO SE OBRATIO JAVNOSTI: Ovako saudijski princ govori o SRAMNOM ZLOČINU svojih ljudi! (VIDEO)
Muhamed bih Salman, Foto: Reuter

ubistvo kašogija

KONAČNO SE OBRATIO JAVNOSTI: Ovako saudijski princ govori o SRAMNOM ZLOČINU svojih ljudi! (VIDEO)

Iako Rijad tvrdi da princ Salman i njegov otac kralj Salman nisu naručili ubistvo, SAD tvrde da ono nije moglo da se sprovede bez njihovog znanja

Objavljeno:

Saudijski princ Muhamed bin Salman je u sredu opisao ubistvo novinara "Vašington posta" Džamala Kašogija kao "gnusan" zločin, u prvom javnom obraćanju nakon skandalozne likvidacije.

On je govorio na konferenciji za investitore u Rijadu, koja je bila u senci poslednjih događaja. Rekao je da će odgovorni za ubistvo biti privedeni pravdi.

- To je veoma, veoma bolan događaj za sve Saudijce i za celu planetu. To je bilo nepotrebno -rekao je Salman.

Ova kriza je najviše uzdrmala Salmanovu poziciju, više nego njegovi sporni postupci u Jemenu, otmica libanskog premijera i ranija progonstva disidenata.

Nakon što je Saudijska Arabija priznala da je Kašogi ubijen 2. oktobra, brojni visoki zvaničnici vlade su otpušteni, a uhapšeno je 18 osoba.

Iako Rijad tvrdi da Salman i njegov otac kralj Salman nisu naručili ubistvo, SAD tvrde da ono nije moglo da se sprovede bez njihovog znanja.

- Saudijska Arabija će preduzeti sve mere i detaljno ovo istraživati kako bi došli do rešenja. I da izvedemo pred pravdu one koji su počinili gnusan zločin, i izvedemo ih pred sud.- rekao je Salman.

Ranije je i saudisjki ministar za energetiku priznao da je Kašogijevo ubistvo ozbiljan udarac kraljevstvu.

- To nije smrt, već ubistvo. Priznajemo to, i bavimo se time. Bićemo transparentni prema našim saveznicima i SAD... Kraljevstvo je nesrećno što se ovo dogodilo, kao i svi drugi. Ustvari, mi smo još više nesrećni jer je ovo ukaljalo ime kraljevstva - rekao je Kalid Al Falih.

Muhamed bih Salman je telefonom razgovarao i sa predsednikom Turske Erdoganom, koji ne veruje u priču Saudijaca da je Kašogi ubijen u tuči.

Priča Saudijaca se stalno menja - a u poslednjoj verziji rekli su da im je namera bila da ubede Kašogija da se vrati u Saudijsku Arabiju. Ako bi on odbio, plan je bio da ga drogiraju i stave u sigurni kuću na 48 sati. Doveli su forenzičare kako bi uklonili dokaze otmice.

Međutim, tim od 15 Saudijaca je, prema pisanjima američkih medija, došao u Istanbul sa jasnim ciljem - da ubiju novinara. To su i učinili, a pre toga su ga mučili, a zatim raskomadali.

Predsednik SAD Donald Tramp je dugo izbegavao da osudi svoje saveznike, međutim nedavno je zločin nazvao "najgorim zataškavanjem u istoriji", a oduzeo je i vize znamenitim Saudijcima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.