RUSIJA JE DVA PUTA UPOZORILA AMERIKU NA OVO: Ako uradi ono čime preti, sledi DIREKTAN VOJNI OKRŠAJ!
Foto: Fonet

vojni okršaj

RUSIJA JE DVA PUTA UPOZORILA AMERIKU NA OVO: Ako uradi ono čime preti, sledi DIREKTAN VOJNI OKRŠAJ!

Potencijalni napad ruskih trupa bi doveo do novog žestokog konflikta u regionu i direktnog okršaja sa SAD

Objavljeno:

Rusija je, navodno, upozorila SAD da su njena vojska i savezničke snage spremne da napadnu ključnu bazu SAD u blizini granice Sirije sa Irakom, navodi se u izveštaju Si-En- Ena objavljenom u četvrtak.

Kremlj, koji tvrdi da baza koalicije koju predvode SAD štiti obližnje militantne trupe, navodno je dostavio dva upozorenja u protekloj nedelji, rekli su američki zvaničnici. Al Tanf, baza u kojoj koalicija desetina američkih trupa i sirijskih pobunjenika vodi operacije protiv Islamske države (ISIS), smatra se kritičnom lokacijom u okviru iranskog, sirijskog i ruskog uticaja u regionu.

- Apsolutno smo ih savetovali da ostanu izvan Al Tanfa. Mi smo spremni da im odgovorimo - rekao je jedan zvaničnik za Si-En-En.

- Sjedinjene Države ne traže da se bore protiv vlade Sirije ili bilo kojih grupa koje joj pružaju podršku - dodao je drugi zvaničnik.

Međutim, kako je on rekao, ako budu napadnute, "Sjedinjene Države neće oklevati da koriste neophodnu i proporcionalnu silu za odbranu SAD, koalicije ili partnerskih snaga." Trupe SAD neće morati da traže dozvolu da se brane ako budu napadnute i takva poruka je poslata i Kremlju, navodi Si-En-En.

Potencijalni napad ruskih trupa bi doveo do novog žestokog konflikta u regionu i direktnog okršaja sa SAD.

Prethodno su u februaru porasle tenzije između Rusije i SAD nakon pogibije ruskih plaćenika koji su navodno pokušali da napadnu američke pozicije blizu grada Deir Ez Zor. Nakon toga je u aprilu posle hemijskog napada na Dumu došlo do zaoštravanja odnosa dve sile koje je pretilo da dovede do pravog rata, ali se situacija na svu sreću smirila.

Međutim, nema izveštaja o tome da su ruske snage nedavno povećale broj svojih trupa. Ipak, zvaničnici su rekli da je američka vojska i dalje na oprezu.

Viši vojni zvaničnici, među kojima su i ministar odbrane Džejms Matis i načelnik generalštaba Džozef Danford, navodno su svesni ruskih upozorenja.

Te pretnje su stigle uoči napada sirijskih i iranskih snaga na Idlib, gde se trenutno nalazi poslednje uporište aktivne opozicije vladavini predsednika Sirije Bašara el Asada.

Rusija je prošle nedelje objavila upozorenje da se možda sprema hemijki napad na taj grad, a pojedini zvaničnici sa Zapada smatraju da to znači da će sirijski režim da iskoristi hemijsko oružje. SAD su upozorile Asada da ako "odabere ponovo da koristi hemijsko oružje, SAD i njeni saveznici će odgovoriti brzo i na odgovarajuć način".

- Predsednik Donald Tramp je upozorio da će takav napad biti nesmotrena eskalacija već tragičnog sukoba i rizikovati živote stotina hiljada ljudi - navela je u saopštenju portparol Bele kuće Sara Hakabi Sanders.

Bonus video

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.