POSLEDNJA BITKA ZA SIRIJU: Sprema se PAKAO u Idlibu, najviše se strahuje od jedne Asadove odluke!
Foto: EPA / Atef Safadi

rat bez kraja

POSLEDNJA BITKA ZA SIRIJU: Sprema se PAKAO u Idlibu, najviše se strahuje od jedne Asadove odluke!

Proksi rat se bliži krvavoj završnici

Objavljeno:

Sirijska vojska se sprema da zauzme poslednje uporište pobunjenika, Idlib, a za to vreme SAD i njihovi saveznici prate da li će u napadu biti korišćeno hemijsko oružje - i pokušavaju to da spreče.

SAD se brinu da će sirijski režim, zbog snažnog otpora u pobunjeničkoj regiji, koristiti helikoptere i na taj način prosipati hlorin, hemijski otrov.

Oni prate da li će doći do transporta tog oružja, ali to se sada ne događa. Međutim, Asadove elitne trupe kao i hiljade vojnika već su na terenu. U borbi za Ildib učestvovaće i Turska i Rusija, i svi mogu doći u sukob jedni s drugima.

Rusko ministarstvo odbrane na Tviteru je objavilo kako misli da se "SAD, Francuska i Velika Britanija spremaju da izvedu vazdušne napade", kao i da "SAD postavlja nosače raketa na Bliskom istoku kako bi spremila svoju provokaciju da će biti napada hemijskim oružjem".

Sa druge strane, iz SAD komentarišu da Rusija ovim tvitovima želi da se pronađe krivca sa napade za koje će sami biti odgovorni.

Zvaničnik Pentagona Erik Pahon demantovao je da SAD uvećava svoju mornaričku snagu u blizini Sirije, ali je naglasio da su spremni to da urade, ako dobiju naređenje od predsednika.

I nacionalni savetnik Bele kuće Džon Bolton izražava zabrinutost da bi Asad mogao ponovo da se okrene hemijskom oružju:

- Ako sirijski režim bude koristio hemijsko oružje, odgovorićemo snažno. Trebalo bi dobro da razmisle pre nego što donesu takvu odluku, jer SAD nema dilema o svom stanovištu kada je reč o tom pitanju - upozorio je on.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.