NA PREVARU JE ODVEDENA U ISIS: Gledala sam kako muž pred mojim očima siluje devojčicu (14) koju je kupio kao ROBINJU! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

sluškinjina priča

NA PREVARU JE ODVEDENA U ISIS: Gledala sam kako muž pred mojim očima siluje devojčicu (14) koju je kupio kao ROBINJU! (VIDEO)

Sali je preživela istinski horor, a danas želi samo jedno - da se vrati u Ameriku

Objavljeno:

Jedno putovanje je bilo dovoljno da potpuno preokrene život Samante Seli.

Njena američka svakodnevnica, ušuškana u mir i bezbrižnost, pretvorila se u horor ispunjen ritualnim batinama, silovanjima, mučenjem i gledanjem propagandnih snimaka u takozvanom kafifatu Islamske države.

Njen suprug, Musa Elhasani, poveo je na put 2014. godine u Hong Kong, rekavši joj da idu na odmor. Planirali su da se presele u Maroko u potrazi za jeftinijim i boljim životom.

Nekoliko dana kasnije stajala je na granici Turske i Sirije, prisiljena da napravi izbor koji je noćna mora svake majke. Njen muž je držao njenu ćerku Saru, a ona svog sina Metjua (7) i morala je da bira - da napusti svoju ćerku ili da ostane uz nju, i krene sa svojim mužem u kalifat ISIS-a.

- Pomislila sam da više nikada neću videti svoju ćerku, a ne znam kako bih mogla da živim sa tim - kaže Sali za CNN.

Svoju priču prenosi svetu sa sirisjko-kurdske teritorije, na kojoj je ostala zarobljena nakon pada Rake. Nije sigurna da li će se ikada ponovo vratiti u Ameriku.

Priča o tome kako je dospela na to mesto, sam pakao na zemlji, prepuna je misterije, saosećanja i užasa koji je doneo nadrealni teror ISIS-a. Sali je od naivne, izmanipulisane domaćice postala surovi pragmatista, i preživi brutalni svet kojem dominiraju muškarci.

Sve je počelo u Indijani, gde je živela sa Elsahanijem i svojim sinom iz prvog braka, kao i njihovom ćerkom. Radili su u firmi koja se bavila dostavom. Elsahani je i tada davao znake za uzbunu - koristio je drogu i varao je. Ali, obećavao joj je preseljenje u njegov rodni Maroko, gde bi Sali mogla da dobije jeftinu operaciju kolena koja joj je bila preko potrebna.

Ona je bila oduševljena, jer je i ranije posećivala Maroko, a kada su krenuli na putovanje, Elhasani joj je rekao da idu Hong Kong po neki novac. Odatkle su odleteli na "romantični izlet" u Tursku, a muž ju je sve vreme obasipao poklonima.

Sali nije primetila da nešto nije u redu sve dok nisu stigli u turski granični grad Saniurfu. Tada joj muž nije dao da izađe iz hotelske sobe, rekavši joj da je grad previše opasan.

- Kada smo stigli u Sanliufu sve se promenilo. Bila sam zatvorenik u hotelskoj sobi - priča ona.

Kada su ušli u kalifat, zauvek se promenio njen odnos sa suprugom.

- Pre toga me je razmazio, stalno je govorio kako me voli. Bili smo veoma zaljubljeni. Romasna nikada nije prestala. Ali čim smo došlo ovde to se promenilo. Postala sam pas. Nisam imala nikakvog izbora. On je postao veoma nasilan. A ja nisam mogla ništa da uradim povodom toga. Ništa - kaže Sali.

Nije mogla ni da pokuša da se razvede ili pobegne, jer u ISIS državi kazne za to su bile surove. Jednom su je, dok je bila trudna, zatočili na tri meseca, zbog navodne špijunaže za SAD.

Sali je bila u samici, i za to vreme bila je seksualno zlostavljana. Onda su je pustili i smestili u kućicu na obodu Rake, gde je muž posećivao kada bi se vratio sa fronta. Dobili su još dvoje dece.

ISIS je 2014. godine porobio dosta pripadnika Jazidi naroda u Iraku, a mlade žene su prodavane kao seksualne robinje. Elhasani je predložio da za Sali kupi jednu kako bi joj pravila društvo u domaćinstvu.

Odveo je Sali na pijacu robova, i ona je tamo ugledala Sod.

- Kada sam videla Sod, nisam razmišljala o novcu, već kako da joj pomognem - kaže Sali.

Kupili su Sod za 10.000 dolara, što je bilo pola ušteđevine koju su izneli iz SAD. Odveli su je kući, a tamo je Elhasani počeo da je siluje.

Ali to mu nije bilo dovoljno. Želeo je da kupi samo svoju "robinju", pa je za 7.500 dolara u kuću stigla i Bedrin, koja je imala samo 14 godina. Kasnije su kupili i Ahama, dečaka koji ih je koštao 1500 dolara.

Sali danas brani te njihove odluke time da je devojkama pružila podršku i utočište kakvo ne bi našle u drugim kućama. Ali, šta je sa silovanjem?

- U svakoj kući u kojoj su bile doživljavale su isto, ali tamo nisu imali podršku nekog kao što sam ja. Stalno smo pričali o tome kako će ponovo videti svoju majku. Obećala sam joj da ću je izvući iz ovoga i da će otići kući. I niko, niko neće znati kako je to kada gledaš kako tvoj muž siluje devojčicu od 14 godina. A onda ona dođe kod tebe i plače, a ti je grliš i govoriš da će sve biti u redu, samo mora da bude strpljiva.... - govori Sali.

CNN je kasnije uspeo da pronađe Sod. Ona sada ima 17 godina i nalazi se u izbegličkom kampu, a izjavila je da je neizmerno zahvalna Amerikanki koja joj je olakšala užas " serijskog silovanja".

Ni Salina deca nisu bila pošteđena užasa - Metju je morao da glumi u bolesnim propagadnim filmovima ISIS-a i obećava "smrt Zapadu". Kada se Sali usprotivila tome, polomili su joj dva rebra. To je bilo samo tri dana nakon što se porodila, i to carskim rezom.

A onda je jednoga dana Sali konačno mogla da odahne - njenog muža je ubio dron i ona je konačno mogla da pokuša da pobegne iz Rake.

- Konačno sam mogla da dišem - priča ona.

Ali bekstvo iz pakla nije bilo jednostavno.

- Znala sam da snajperisti imaju pravo da pucaju u bilo koga ko pokuša da pobegne. A uz put je bilo i dosta mina. - kaže Sali.

Zato je strpljivo čekala, do skoro poslednjih dana prevlasti ISIS-a nad Rakom. Ona je uspela da uđe u konvoj ljudi koji su pregovorima pušteni iz grada. Otišli su na sever, gde su konačno zarobljeni.

Ona sada čeka odluku SAD o njenom povratku u zemlju.

- Uradila bih sve da vratim svoju decu tamo gde pripadaju. Ako moram da provedem 15 godina u zatvoru, i to mi je bolje nego da budem ovde. Moja deca i ja maštamo o tome kako jedemo u Mekdonaldsu. Samo želimo normalan život ponovo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.