OTVORILI SU SARKOFAG OD KOJEG JE STREPEO CEO SVET: Desilo se nešto VEOMA ZANIMLJIVO!
Foto: EPA

pRONAĐEN SARKOFAG

OTVORILI SU SARKOFAG OD KOJEG JE STREPEO CEO SVET: Desilo se nešto VEOMA ZANIMLJIVO!

Egipatski arheolozi su izgubili svaku moguću nadu da su u sarkofagu ostaci Aleksandra Velikog jer su zaključili da se radi o mumijama troje članova porodice

Objavljeno:

Građevinski radnici su prošlog meseca slučajno naleteli na na sarkofag star oko 2.000 godina od crnog granita na gradilištu stambene zgrade u gradu Aleksandriji.

Ovaj sarkofag je težak trideset tona i najveći je do sada koji je otkriven u gradu što je pokrenulo lavinu komentara da se radi o poslednjem počivališu Aleksandra Makedonskog, grčkog vladara koji je 331. godina pre Hrista osnovao grad koji nosi njegovo ime.

Egipatsko ministarstvo za starine odmah je objavilo kako su male šanse da su te priče istinite, a u četvrtak ih je definitivno odbacilo.

Otkrili smo kosture troje ljudi i čini se da je reč o porodičnom grobu. Nažalost, mumije nisu baš u najboljem stanju i ostale su samo kosti", rekao je Mostafa Vaziri, glavni sekretar ministarstva.

Grob Aleksandra Makedonskog, koji je umro 323. godine pre Hrista u Vavilonu, i dalje ostaje tajna.

Otkriven sarkofag
Otkriven sarkofagfoto: EPA

Ovaj sarkofag iz Aleksandrije je poslednji u nizu zanimljivih arheoloških otkrića otkrivenih u Egiptu među kojima je 4.400 godina stari grob u Gizi i drevna nekropola u Minji, južno od Kaira.

Otvorili smo ga i hvala Bogu, tama nije zavladala svetom", kaže Vaziri. "Ja sam prvi provirio u sarkofag i evo me tu, pred vama", zaključio je.

Inače, na društvenim mrežama je pred otvaranje ovog sarkofaga zavladala prava panika, pošto je mnoge sve podsećalo na scene iz horor-filmova u kojima veliko zlo počinje otvaranjem nečeg sličnog.

Kao i uvek, ispostavilo se da je svet mnogo manje mistično mesto nego što to kaže Holivud...

Bonus video

KAKAV PRIZOR! Zamislite stotine iguana na jednom mestu kako šetaju oko vas! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.