NURA JE DOBILA PRAVDU! Osudili su je na smrt jer je IZBOLA MUŽA koji je hteo da je SILUJE, ali onda je na njenu stranu stao ceo svet!
Foto: Youtube printscreen / CBS news

pomilovana

NURA JE DOBILA PRAVDU! Osudili su je na smrt jer je IZBOLA MUŽA koji je hteo da je SILUJE, ali onda je na njenu stranu stao ceo svet!

Nura je kao 16-godišnjakinja protiv svoje volje udana za 35-godišnjeg Abdulrahmana Hamada. Brak je dogovorio njen otac

Objavljeno:

Sudanski sud ukinuo je smrtnu kaznu Nuri Husein (19) osuđenoj na smrt zbog ubistva muža koji je silovao.

Nakon žalbenog postupka, sud je tinejdžerki odredio kaznu od pet godina zatvora i odštetu od 337,500 sudanskih funta, odnosno oko 12.000 američkih dolara koju mora platiti Hamadovoj porodici.

Danas 19-godišnjakinja, Nura je kao 16-godišnjakinja protiv svoje volje udana za 35-godišnjeg Abdulrahmana Hamada. Brak je dogovorio njen otac, a Nura je nakon završetka srednje škole naterana da se odseli svojem suprugu.

Kada je odbila da konzumira brak, njin muž je pozvao svoja dva brata i rođaka koju su je držali dok ju je on silovao. Sledećeg jutra, ponovno ju je pokušao silovati.

Nura je uspela da da pobegne u kuhinju i zgrabila nož. U borbi koja je usledila, Nura je Hamada nekoliko puta ubola nožem, a od zadobijenih rana muškarac je iskrvario.

Nura je nakon incidenta pobegla u roditeljski dom i ispričala što se dogodilo. Otac ju je zatim predao policiji.

U postupku koji je trajao do jula 2017. godine, sud je, pozivajući se na stari zakon koji silovanje u braku ne tretira kao silovanje, Nuru proglasio krivom za ubistvo s predumišljajem i osudio je na smrtnu kaznu.

Presuda je izazvala žestoku reakciju Ujedinjenih naroda međunarodnih organizacija za ljudska prava, uključujući i Amnesti Internešnal koji je pokrenuo kampanju Pravda za Nuru.

- Bila je žrtva brutalnog napada od strane svog muža i reagovala je u samoobrani - izjavio je aktivisa Amnesti Internešnala Seif Magango nakon presude žalbenog suda, piše "Dejli Mejl".

- Sudanske vlasti treba da iskoriste ovu priliku i počnu da menjaju zakone koji regulišu dečje brakove, brakove dogovorene protiv volje i silovanja u braku, pa da se više ne događaju situacije u kojima se kažnjava žrtve - istaknuo je u izjavi za medije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.