IZBOLA JE SVOG MUŽA KOJI JE POKUŠAO DA JE SILUJE: Nura (19) je osuđena na SMRT, a sada ceo svet pokušava da je spase!
Foto: Twitter printscreen / Mewahib Yagoub

pravda za nuru!

IZBOLA JE SVOG MUŽA KOJI JE POKUŠAO DA JE SILUJE: Nura (19) je osuđena na SMRT, a sada ceo svet pokušava da je spase!

U Sudanu se silovanje u braku ne smatra zločinom!

Objavljeno:

Nura Husein (19) je tinejdžerka iz Sudana koja je osuđena na smrt zbog ubistva svog muža koji je pokušao da je siluje.

Zato je pravni tim koji je brani uložio žalbu u prestonici Sudana da sačuva njen život, nakon što je njen slučaj privukao međunarodnu pažnju.

- Nura i mnoge druge žene i devojke Sudana često se posmatraju kao roba kojom se trguje, i daju se kao vlasništvo koje nema svoja prava. Danas, ujedninjeni u jedan glas želimo da kažemo: dosta! - napisali su aktivisti.

Nurina priča otkrila nam je patnje koje proživljavaju devojčice u Sudanu, gde je legalno udati se već sa 10 godina a silovanje u braku nije kažnjivo.

Porodica je Nuru htela da uda već sa 15 godina, ali je ona uspela da to izbegne tako što je otišla od kuće na tri godine. Ona jepripadnica plemena Zagava. Ali, otac ju je primorao da se uda u aprilu 2017. Glavni razlog je što je pleme njenog muža bogatije i uticajnije.

Odbila je da ima seks sa svojim mužem na njihovom "medenom mesecu", pa je on silovao, dok su je njegov brat i rođak držali. Narednog dana je ponovo pokušao da je siluje, ali tada ga je izbola. Onda je uhapšena.

Izveštaj policije pokazao je da je imala posekotine po rukama, ugrize po telu, kao i da je otimajući se od muža slomila krevet.

Izvori su za CNN otkrili da je Nura i u policiji doživela pretnje i zastrašivanje. Porodica njenog muža tvrdi da silovanja nije bilo, jer su bili u braku...

I aktivisti koji se bore za njen život doživeli su neprijatnosti. Prošle nedelje su njenom advokatu, Adilu Muhamedu Al-Imamu, zabranili da drži konferenciju za medije.

Za sudansku vladajuću partiju Nurin slučaj predstavlja pretnju, pošto se zbog nje preispituju ugovoreni, prisilni brakovi.

U Dar al-Tajibat zatvoru za žene, oko Nure se stvorio pravi pokret. Njene prijateljice u zatvoru kažu da je Nura imala druge ambicije osim braka.

- Želela je da studira prava, da postane neko. Dok smo mi pričale o udaji, Nura je bila ozbiljna. Pričala je kako sanja da jednog dana postane sudija - rekla je jedna od njih.

Na društvenim mrežama Sudanci takođe izražavaju svoju podršku Nuri.

- Kao pripadnicu Zagavi uče te da pre svega ne smeš osramotiti svoje pleme. Ni svoju porodicu. Ono što su uradili Nuri uradili su mnogima. Ali ono što je Nura uradila je različito. Ona je bila hrabra, i nije dozvolila da je tretiraju kao vlasništvo - napisala je jedna korisnica Tvitera.

(Espreso.co.rs/CNN.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.