AMERIKANAC KOG SEVERNA KOREJA NAJVIŠE MRZI: Novi Trampov savetnik za bezbednost poznat je po OPASNIM STAVOVIMA!
Foto: Reuter

džon bolton

AMERIKANAC KOG SEVERNA KOREJA NAJVIŠE MRZI: Novi Trampov savetnik za bezbednost poznat je po OPASNIM STAVOVIMA!

Nova kriza uoči sastanka nastala je, između ostalog, i zbog njega

Objavljeno:

Pred sam sastanak sa Donaldom Trampom, iz Severne Koreje stigla je nova poruka puna pretnji.

Ova zemlja preti da će otkazati poneuti sastanak, koji treba da se održi 12. juna, ukoliko SAD nastavi da insistira na denuklearizaciji i ukoliko nastavi vojne vežbe sa Južnom Korejom.

Međutim, ministri Severne Koreje posebno su istakli da "ne kriju svoj animorzitet prema novom Tramovom savetniku za bezbednost". U pitanju je Džon Bolton.

Džon Bolton je konzervativac koji je na vlast došao za vreme mandata Džordža Buša. Poznat je po svojim čvrstim i kontraverznim ubeđenjima.

Ovo su njegovi stavovi zbog kojih se ne dopada Severnoj Koreji:

1. Preventivni napad na Severnu Koreju je potpuno opravdan

Budući savetnik za bezbednost više puta je naglašavao da je nuklearni program Severne Koreje direktna pretnja SAD i da zbog toga ne treba da okolišaju.

- Kako SAD nema puno informacija o Severnoj Koreji, ne treba da čekamo zadnji minut. Poptuno je legitimno da na pretnju koju predstavlja njihovo nuklearno oružje odgovorimo prvi - izjavio je Bolton u februaru.

2. Podržava bombardovanje Irana

Tramp je otpustio Reksa Tilersona, prethodnog savetnika, upravo zbog suprostavljenih stavova o Iranu. Ali sa Boltonom je veoma saglasan. Bolton je oduvek kritikovao Obamin sporazum za Iranom, govoreći da je samo "vojna akcija" pravo rešenje.

3. Ne voli Ujedinjene nacije

- Ne postoje Ujedninjene nacije. Postoji samo internacionalno udruženje koje povremeno vodi jedina prava sila sveta, SAD, kada nam je to u interesu i kada možemo da pridobijemo druge - rekao je Bolton u govoru 1994. godine.

On je to izjavio malo pre nego što ga je Buš postavio za izaslanika u UN, pa ga je magazin "Ekonomist" nazvao "najkontraverznijim" ambasadorom na toj poziciji.

4. Rat u Iraku nije bio greška

Iako je sam Tramp invaziju Iraka nazvao "najgorom odlukom ikada", Bolton je ostao pri uverenju da to nije bila greška, pre svega zbog tadašnjeg ubistva Sadama Huseina.

5. Sa Rusima treba postupati "čvršće"

Bolton je navodno mešanje Rusa u američke predsedničke izbore nazvao "aktom rata, koji Vašington ne sme da toleriše", a smatrao je i da trovanje Sergeja Skripalja zahteva "snažan odgovor Zapada".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.