GDE ĆE SE SASTATI KIM DŽONG-UN I DONALD TRAMP? Za SUSRET DECENIJE razmatraju se tri lokacije!
Svet čeka na istorijski susret, Foto: Fonet

piše se nova istorija

GDE ĆE SE SASTATI KIM DŽONG-UN I DONALD TRAMP? Za SUSRET DECENIJE razmatraju se tri lokacije!

Kim Džong-un putuje svuda vozom iz opravdanog razloga...

Objavljeno:

Predsednik Južne Koreje Mun Dže- in ubedio je severnokorejskog lidera Kim Džong-una da se sa Donaldom Trampom, predsednikom SAD, sastane u demilitarizovanog zoni između dve Koreje, saznaje CNN.

Mun Dže-in i Kim Džong-un su nadovno održali istorijski sastanak u mestu Panmundžom na granici dve, do nedavno neprijateljske zemlje.

Postoji velika verovatnoća da će se sastanak Kima i Trampa održati upravo na ovom mestu. Ovo mesto savršeno odgovara lideru Severne Koreje, zato što sadrži sve što je neophodno da mi se sastanak održao.

Izvori bliski američkom predsedniku kažu da se i Trampu dopada ta ideja. Poslebno su mu se svideli prizori sa sastanka lidera dve Koreje.

- Kod tog mesta mi se sviđa to što, ako sastanak bude uspešan, slaviće se na licu mesta, ne u nekoj trećoj zemlji - rekao je Tramp.

Međutim, razmatra se još jedna lokacija koja je više "neutralna", a to je Singapur. Singapur je jedno od 47 mesta na svetu koje ima amabasdu Severne Koreje.

Za Kima je Singapur problematičan iz bezbednosnih razloga - lider Severne Koreje ne voli da putuje avionom jer se plaši mogućeg napada. A postoji još jedan problem - Kimovi avioni su zastareli.

- Kimova flota aviona je veoma stara i nije sigurno da fizički može da preleti toliku razdaljinu - kaže Džena Gibson, iz korejskog Ekonomskog instituta.

Upravo zbog toga, Kim svuda putuje svojim blindiranim vozom.

Treća lokacija je najmanje verovatna, ali se i ona spominjala u medijima. U pitanju je Ular Bator, prestonica Mongolije. Mongolija ima dobre diplomatske veze i sa SAD i sa Severnom Korejom. Takođe, Kim bi do ove lokacije mogao da stigne svojim vozom.

- Mongolija je veoma voljna da održi sastanak, oni su izašli sa idejom da budu domaćini. Oni žele da ih svet vidi kao Švajcarsku Azije, zemlju koja ima dobre odnose sa svima - objašnjava Gibson.

Ono što je sigurno je da se sastanak neće održati u Peknigu, Pjongjangu ni u Vašingtonu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.