ODLUKA KOJA MOŽE DA GURNE SVET U SUKOB: Tramp se povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom!
Donald Tramp, Foto: Fonet

neverovatno

ODLUKA KOJA MOŽE DA GURNE SVET U SUKOB: Tramp se povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom!

Tramp je svojevremeno sporazum nazivao "najgorim ikada" i pretio da će pocepati ispred Bele kuće, ali ipak, niko ne zna šta je odlučio

Objavljeno:

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je danas da će se Amerika povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Iako je Tramp ranije pretio takvom odlukom, druge zemlje koje su uključene u njegovo sastavljanje 2015. godine povlačile su sve diplomatske poteze kako bi zadržale Vašington.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Reuter

- Mogao bih sada da se pretvaram pred vama da mislim da postoji šansa da sporazum ostane netaknut. Ako ta šansa i postoji, ona je vrlo malena - izjavio je za AFP neimenovani evropski diplomata iz Vašingtona.

Tramp je svojevremeno sporazum nazivao "najgorim ikada" i pretio da će pocepati ispred Bele kuće, ali ipak, niko ne zna šta je odlučio. Čak ni najbliži saradnici. To će biti poznato danas u 14 časova po američkom, odnosno 20 sati po srednjeevropskom vremenu.

Neimenovani izvori američkim medijima pojasnili da bi oštar stav Vašingtona prema Teheranu bio jasna poruka Severnoj Koreji da ne očekuje preterane ustupke na sastanku koji se očekuje, a generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da bi povlačenje iz sporazuma moglo da izazove rat i nije jedini. Sličan stav izneo je i Emanuel Makron, koji se poput većine predstavnika zemalja potpisnica zalaže za opstanak sporazuma.

foto: Reuters

Inače, sporazumom, zvanično poznatim kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), Iran se složio da smanji svoj nuklearni program u zamenu za smanjenje sankcija.

Ranije danas, list "Njujork tajms" je naveo da je predsednik SAD Donald Tramp tokom telefonskog razgovora poručio francuskom predsedniku da će se povući iz sporazuma. Ipak, nedugo potom stigao je demanti iz Makronovog kabineta.

Bonus video: LIKVIDACIJA UŽIVO: Ovako je izešetan Maradona (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.