BRITANSKI TELEGRAF: Tramp zaslužuje Nobelovu nagradu za mir!
Donald Tramp, Foto: AP

ZBOG POMIRENJA DVEJU KOREJA

BRITANSKI TELEGRAF: Tramp zaslužuje Nobelovu nagradu za mir!

Telegraf spominje i Trampovog prethodnika, Baraka Obamu, koji je 2009. dobio nagradu za mir sa još slabijim uporištem

Objavljeno:

Britanski Telegraf piše da bi američkom predsedniku, Donaldu Trampu, trebalo da bude dodijeljena Nobelova nagrada za mir zbog njegove uloge u pomirenju Severne i Južne Koreje.

- Odbor za dodelu Nobelove nagrade ima svojevrsan fetiš da dodeljuje nagradu za mir političarima levog centra, nezavisno od njihovih zasluga - piše Telegraf.

Portal spominje bivšeg američkog predsednika Džimija Kartera, koji se barem uistinu angažovao u decenijama mirovnih inicijativa, za šta je 2002. godine dobio Nobelovu nagradu za mir. Istu nagradu bivši američki potpredsednik Al Gore dobio je 2005. godine za njegove "selebriti" nastupe oko klimatskih promena, navodi portal.

Telegraf spominje i Trampovog prethodnika, Baraka Obamu, koji je 2009. dobio nagradu za mir sa još slabijim uporištem.

Barak Obama
Barak Obama foto: Reuter / Kamil Krzaczynski

- Naime, nije na mestu predsednika SAD-a bio ni godinu dana, a u to vreme je postigao doslovno ništa za mir u tom vremenu. Ali bio je simbol nade za leve centriste u celom svetu koji nisu mogli zamisliti anarhiju koja će se dogoditi u Libiji ili beskrajne ratove koji će voditi dronovima - piše Telegraf.

Ove godine bi, pišu, nagrada trebala da bude dodeljena američkom predsedniku, koji je to napokon zaslužio. Ali hoće li se odbor za dodelu Nobela osloboditi ideološke kape pod kojom deluje i dati mu nagradu, pita se britanski dnevni list. Dodatno to potkrepljuje poređenjem Trampa i Obame.

- Predsednik Tramp je sve što Obama nije bio. On je više čovek desnice nego levice. Drzak je i intenzivno prezren od većine u svetu, posebno elita. Obama je bio voljen, koliko je Tramp prezren. Ipak, jedina stvar koja bi trebalo da bude bitna je ono što je Tramp postigao, kao suprotnost onome što Obama nije - piše Telegraf.

Kim Džong Un
Kim Džong Un foto: Fonet

Dodaju da će, ako Tramp uspe da dogovori kraj nuklearnim provokacijama severnokorejskog diktatora, Kim Džong Una, razrešiti jednu od najopasnijih kriza s kojima se svet trenutno suočava. U tekstu pisanom pre samita Severne i Južne Koreje, koji se održao juče, pišu da Tramp ima šansu da pomogne da se dođe do nenasilnog kraja rata koji traje 67 godina.

Podsetimo, na samitu dveju Koreja juče su njihovi lideri dogovorili upravo to - kraj Korejskog rata koji bi se trebao potpuno realizovati mirovnim sporazumom do kraja godine.

Telegraf piše da je američki predsednik prvi put dobio Nobelovu nagradu za mir 1906. godine, i to Teodore Ruzvelt za posredovanje u ratu između Rusije i Japana, a da bi ono što bi Tramp mogao postići na Korejskom poluostrvu moglo biti mnogo veći diplomatski trijumf. I to čak i ako se ne realizuje maksimalan Trampov cilj o demilitarizaciji Severne Koreje.

- To bi svakako trebalo da bude dovoljno dobro za Nobelov odbor. Ali razlika između Trampa i Obame sugeriše da možda neće biti. Obama je došao na poziciju moći obećavajući da će se zauzimati za mir na način na koji to radi levi centar, kroz poniznost i razumevanje. Tramp je koristio oštru retoriku i pretio nasiljem kako bi promenio postojeće stanje u Severnoj Koreji. Ta metoda nije popularna, ali je urodila plodom - piše Telegraf.

Bonus video PREOKRET! BOMBA EKSPLODIRALA U CENTRU BEOGRADA: Ubila ženu i ranila čoveka, plinska boca ostala čitava

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.