AMERIKA I SVET U ŠOKU: Tramp odao STROGE VOJNE TAJNE Sergeju Lavrovu! Ovo se nikad u istoriji nije dogodilo!
Foto: AP

afera u vašingtonu

AMERIKA I SVET U ŠOKU: Tramp odao STROGE VOJNE TAJNE Sergeju Lavrovu! Ovo se nikad u istoriji nije dogodilo!

- Ovo je šokantno. Tramp je veoma, veoma neoprezan i ne shvata težinu stvari s kojima ima posla, posebno kad imaju veze sa nacionalnom bezbednošću - rekao je izvor Washington Posta
Objavljeno:

Post piše da Tramp, po svemu sudeći, nije uradio ništa nezakonito, pošto, za razliku od bilo koga drugog u Vladi, predsednik ima velika ovlašćenja da po sopstvenom nahođenju skida oznaku "poverljivo" sa svih vojnih tajni.

Iz Bele kuće brane Trampa. Oni kažu da je predsednik diskutovao samo o stvarima gde postoji zajednički interes za odbranu od terorizma.

- Predsednik i ministar Lavrov su razgovarali o zajedničkim pretnjama od strane terorista, među kojima je bilo i nekih povezanih sa pretnjom avionima - rekao je H. R. Mekmaster, savetnik za nacionalnu bezbednost koji je učestvovao na sastanku. - Nije diskutovano o izvorima informacije, niti o bezbednosnim metodima, i nije diskutovano o bilo kakvim vojnim operacijama za koje javnost već ne zna.

foto: AP

Mekmaster je naglasio da je priča Washington Posta "laž", ali nije odgovarao na pitanja novinara.

CIA i NSA nisu odgovorile na pitanja Washington Posta vezana za ovu temu. To jest, CIA je odbila, a NSA nije odgovorila na zahtev.

Kako piše Post, američki zvaničnici bukvalno ne mogu da veruju šta je uradio predsednik, pošto bi ovo moglo da znači prekid saradnje sa partnerom koji im je dostavio informaciju, a to dalje znači i dovođenje u opasnost mnogih života.

- Ovo je šokantno. Tramp je veoma, veoma neoprezan i ne shvata težinu stvari s kojima ima posla, posebno kad imaju veze sa nacionalnom bezbednošću. Sve je to zbog ovog problema koji ima sa Rusijom - rekao je izvor Posta.

Tramp se, prema navodima izvora Posta, pred Lavrovom i Kisljakom hvalio koliko dobro poznaje stvari.

foto: Fonetap

- Dobijam super informacije. Svaki dan me ljudi brifuju, sa novim informacijama - rekao je Tramp, dok su ga Rusi gledali.

A šta je Tramp zaista otkrio Rusima? Prema rečima izvora Washington Posta - skoro sve što je znao. Da su SAD došle do podataka preko špijunskih kapaciteta jednog ključnog saveznika; da je reč o određenoj nameri ISIS i koliko žrtava taj napad može izazvati; što je najgore, čak je naveo i grad na teritoriji ISIS u kojem je agent prijateljske službe otkrio ovu opasnost.

Washington Post nije otkrio detalje ove informacije, pošto bi time, kako su napisali, "ugrozio nacionalne interese".

Zvaničnici koji su govorili za Post o ovom pitanju na kraju su upozorili da bi Rusija mogla da ugrozi izvor SAD, sada kada zna gde je, jer Moskva i Vašington imaju jasno različite interese na Bliskom istoku, mada imaju jednog zajedničkog neprijatelja - ISIS.

(Espreso.co.rs/Washington Post)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.