FRANCUSKA DOBILA NAJMLAĐEG PREDSEDNIKA IKADA! Makron zvanično preuzeo dužnost! (FOTO)
Foto: Reuters

inauguracija makrona

FRANCUSKA DOBILA NAJMLAĐEG PREDSEDNIKA IKADA! Makron zvanično preuzeo dužnost! (FOTO)

Makron je inaugurisan za najmlađeg predsednika Francuske ikada
Objavljeno: 12:11h

Nakon ceremonije na crvenom tepihu, Oland je Makrona iza zatvorenih vrata predsedničke kancelarije uputio u državne tajne i predao mu nuklearne kodove. Mediji su preneli da je sastanak trajao pola sata.

foto: Reuters

Makron je, u prvom govoru koji je održao kao predsednik Francuske, istakao da će EU pod njegovim mandatom biti "reformisana i obnovljena", prenosi AFP.

Ceremonija inauguracije održava se u zlatnom okruženju svečane sale, u prisustvu predsednika Nacionalne skupštine i Senata, kao i premijera, a predsednik Ustavnog saveta Loran Fabijus je proglasio zvanične rezultate predsedničkih izbora i Makron je time zvanično stupio na funkciju predsednika.

foto: Reuters

Makronu je načelnik Generalštaba francuske vojske Benoa Piža uručio veliki Nacionalni orden Legije časti, poručivši mu da je ponosan što mu je na usluzi. Makron će potom, kako je predviđeno, primiti vojne počasti na terasi Jelisejskog parka, uz topovsku paljbu koja će odjeknuti 21 put, nakon čega bi trebalo da poseti Spomenik Neznanom junaku i parisku skupštinu.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.