OVO JE JEDINA OČUVANA GRAĐEVINA SA LISTE SEDAM SVETSKIH ČUDA: Malo poznate činjenice o piramidi OD KOJE ZASTAJE DAH
Keopsova piramida, Foto: EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM

ZANIMLJIVOSTI

OVO JE JEDINA OČUVANA GRAĐEVINA SA LISTE SEDAM SVETSKIH ČUDA: Malo poznate činjenice o piramidi OD KOJE ZASTAJE DAH

Keopsova piramida je najveća od tri velike egipatske piramide

Objavljeno: 14:52h
T Š

Keopsova piramida je najveća piramida na svetu, ali ujedno i najstarija. Nalazi se u Gizi, egipatskom gradu koji se nalazi na zapadnoj obali Nila.

Egipatske piramide su najstarije, a tri piramide u Gizi (Keopsova, Kefrenova i Mikerinova) su najznačajnije. Ono što ovu piramidu čini posebnom je i to što je jedina očuvana građevina sa liste Sedam svetskih čuda antike.

Svetska čuda antike:

  • Keopsova piramida u Gizi
  • Semiramidini viseći vrtovi u Vavilonu
  • Zevsov kip u Olimpiji
  • Artemidin hram u Efezu
  • Mauzolej u Halikarnasu
  • Kolos s ostrva Rodos
  • Aleksandrijski svetionik na ostrvu Faros

Nalazi se u Gizi, a izgrađena je 2900. godine p.n.e. Kada je sagrađena piramida je bila 145,75 m visoka, ali je sada niža za desetak metara zbog erozije.

Keopsova piramida - najviša građevina na svetu?

Iako zvuči neverovatno, Keopsova piramida je dugo nakon svoje izradnje važila za najveću građevinu na svetu. Tek 1311. godine je skinuta sa trona, kada je završena gradnja Linkolnove katedrale visine od 160 metara.

Nedavna otkrića su utvrdila da je u okolini Velike piramide verovatno postojao i jedan radnički kvart, u kome su se radnici koji su gradili piramidu nalazili, ali i snabdevali hranom, a tu su se nalazile i plitke grobnice.

Što se same impozantnosti piramide tiče, dovoljno o njoj govori to da je u nju uključeno više dva miliona kamenih blokova, sa tolikom preciznošću da se ni list papira ne može staviti između. Težina bloka je oko 2.5 tone, pa je pravo čudo kako su prenošene i ređanje na piramidu, bez mehanizama. Zbog toga je izgradnja i trajala dugo, pretpostavlja se preko 20 godina.

Sfinga u Gizi
Sfinga u Gizi foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Sfinga postoji zbog Keopsove piramide?

Velika Sfinga najčuvenija je sfiga na svetu. Pored sfinge podignut je hram koji leži u istoj ravni sa Kefrenovom piramidom. Ono što je zanimljivo je to da je ogromna sfinga (duga je čak 73 metra) izgrađena upravo od blokova koji su preostali od izgrađnje Keopsove piramide.

Iako je Sfinga bez boje, boja pronađena u ušima ukazuje na to da je skulptura originalno bila obojena živim bojama.

Unutrašnjost piramide čine tri prostorije povezane isprepletanim hodnicima. U centru piramide se nalazi Kraljeva odaja gde je smešten sarkofag od granita, a sagrađena je za faraona Keopsa i njegovu ženu. Piramide su služile kao grobnice faraonima.

Deo papirusa iz Piramide u Gizi
Deo papirusa iz Piramide u Gizifoto: EPA/KHALED ELFIQI

Ova građevina je i potvrda o tome koliko su stari Egipćani bili inteligentni, ali i koliko znanje geometrije i matematike su imali.

Zbog svega ovoga, piramide u Gizi, a naročito Keopsova piramida, su jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:39:40

NI PET NI SEST 25.04.2024

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.