GRČKA MESTA KOJA MORATE POSETITI ZA USKRS: Jedno je od velikog značaja za srpski narod, a ove tradicije se poštuju
Grčka ilustracija, Foto: Tamara Trajković

USKRŠNJI PRAZNICI

GRČKA MESTA KOJA MORATE POSETITI ZA USKRS: Jedno je od velikog značaja za srpski narod, a ove tradicije se poštuju

Ovo su popularne destinacije u Grčkoj koje vredi posetiti

Objavljeno:
T Š

Kako se bliži pravoslavni Uskrs, turisti širom sveta se odlučuju za posetu Grčkoj. Ali zašto baš Grčka?

Kako navode na sajtu Greek Reporter, uskršnji praznici nisu samo jedan od najvažnijih pravoslavnih praznika, već i period kad možemo uživati u specifičnoj proslavi sa tradicionalnim vrednostima, koje, iako se razlikuju od mesta do mesta, nisu ništa manje lepe i emotivne.

Za Grke, Uskrs nije samo praznik, već i vreme da se povežeš sa tradicijom, a Krf, mesto koje je važno i za srpsku istoriju, je jedna od najpopularnijih destinacija.

Velika subota na Krfu ima jednu specifičnu tradiciju, kada lokalci "bude" jednu staru tradiciju i organizuju lomljenje „botida“ - posebnih glinenih ćupova.

Zašto je Krf bitan za Srbe?

Za vreme Prvog svetskog rata upravo ovo ostrvo je bilo zaslužno za spas Srba. Često nazivano i "Ostrvo spasa", nakon Albanske golgote, na Krfu je od februara do aprila 1916. godine utočište našlo 151 hiljada vojnika i civila. Međutim, uslovi na ovom osrtvu nisu bili idaelni za ovoliko ljudi, pa je ubrzo krenula i velika smrt. Malo ostrvo Vido kod Krfa, koje je bilo organizovano kao bolnica, je pretvoreno u "ostrvo smrti“, a more oko njega u „plavu grobnicu“.Ovo potresno mesto inspirisalo je Milutina Bojića da napiše čuvenu pesmu Plava grobnica.

Na Krfu se nalazi i Srpska kuća, u sećanju na ovaj period istorije.

Nakon toga, posle proslave "Prvog vaskrsenja" koje se organizuje u crkvi, građani kreću da bacaju botide sa prvim zvukovima zvona crkve. Botide se pune vodom i lovorom, što pomaže u tome da se oteraju "zli dusi".

Uskrs se dočekuje muzikom, kada mnogo bendova hoda gradom šireći praznični duh sviraju mnogobrojne pesme. Ovaj veseli događaj privlači mnogo grka, ali i turista, svake godine.

Specifične tradicije na drugim ostrvima

Jedno od popularnih ostrva je i ostrvo Hidra, zbog svoje blizine Atini. Na ostrvu se praktikuje tradicija "blagosiljanja" Epitafa iz područja Kamini, koji se potom spušta u more. Ovo je popraćeno povorkom širom ostrva.

Takođe, mnogi biraju i Hios, koje je poznat po uskršnjoj tradiciji lansiranja raketa. Ova prelepa, ali i opasna tradicija postoji još od perioda Otomanskog carstva, kada su Turci okupirali Grčku. Uključivala je dve parohije istog sela koje su veče pred Uskrs ispaljivali na 1000 raketa u kućnoj izradi.

Dve "rivalne" crkve stoje na dva brda udaljena oko 400 metara jedna od druge. Cilj je bio da raketa udari zvono druge crkve.

Mesta od verskog značaja

Kada pričamo o mestima sa verskim značajem, ne možemo da ne pomenemo Grčka ostrva Patmos i Tinos.

Patmos, "ostrvo apokalipse", najpoznatije je kao mesto u kome je navodno sveti Jovan našao utočište i video vizije iz Knjige Otkrivenja u Novom zavetu. Knjiga otkrovenja napisana je 95. godine nove ere, a pećina u kojoj je pisana je postala mesto bogosluženja, ali i popularno turističko mesto.

Svakog Uskrsa, vernici na grčkom ostrvu rekonstruišu dve veoma bitne scene iz Novog zaveta - Tajnu večeru i Sveto pranje nogu. Ovo se obavlja na centralnom trgu ostrva.

Za razliku od Patmosa, Tinos je sveto mesto ne asmo za grčke pravoslavce, već i za grčke katolike, koji u miru žive i proslavljaju praznike. Često i ukombinuju svoje proslave, čime dokazuju jedinstvo iako se datumi katoličkog i pravoslavnog Uskrsa često ne poklapaju.

Pored toga, Tinos je poznat i po crkva Stara dama Tinosa, koja je "kuća" ikoni Device Marije, za koju se tvrdi da je čudesna.

Još jedno popularno mesto je Meteora, koje je poznato po impresivnim predelima koje podsećaju na mesec, ali i istorijskim manastirima. Nalazi se u blizini grada Kalabaka i uključena je u UNESCO listu svetskih baština.

Bonus video:

04:40

DA VAM ZAMENE USKRS ZA DRUGI RADNI DAN, TO NE DOLAZI U OBZIR! Pravnica za radno pravo objasnila šta poslodavci po zakonu NE SMEJU!

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.