SVI ZNAJU DA GRCI NA SVADBAMA LOME TANJIRE, ALI DA LI ZNATE ZAŠTO? Istina iza popularne tradicije će vas iznenaditi
Foto: Giorgos Kontarinis Eurokinissi imago stock&people Profimedia

ZANIMLJIVOSTI

SVI ZNAJU DA GRCI NA SVADBAMA LOME TANJIRE, ALI DA LI ZNATE ZAŠTO? Istina iza popularne tradicije će vas iznenaditi

Znate li da se u Grčkoj na slavljima razbijaju tanjiri?

Objavljeno:

Istorijski gledano, na venčanjima je tradicija razbijanja tanjira označavala novi početak za par koji se preselio iz svojih starih života u novi, zajednički život. Tanjiri su tu uvek predstavljali svojevrsno odbacivanje starog života.

Ceo proces je obično propraćen plesom i narodnom muzikom, uz uzvike "opa"! Danas se na većini grčkih venčanja ne razbijaju tanjiri, ali povremeno se za neke svadbe kupuju gipsani tanjiri i razbijaju ih mladenci i/ili porodice novovenčanog para.

Razbijanje tanjira predstavlja “kefi” - dobar provod i uživanje u životu, dok postoje i verovanja kako razbijanje tanjira tera zle duhove, pa na taj način nitko neće ometati zabavu celu noć.

Prije keramika, pa ipak gips

Razbijanje tanjira na slavljima postalo je poznato širom sveta zahvaljujući filmu iz 1960-ih, Nikad nedeljom. Jedna od glavnih scena prikazuje glavnog lika koji se dobro zabavlja dok se čaše i tanjiri razbijaju o pod dok svi plešu. U 1960-ima, nakon gorepomenutog filma, razbijeno je i do 100.000 tanjira svakog meseca.

Pokrenuto je više od 50 firmi koji su zapošljavali više od 1000 ljudi za pokrivanje potreba za tanjirima namenjenim razbijanju u Grčkoj. Ti biznisi su koristili pravu keramiku, ali su se na kraju prebacili na gipsane kopije kako bi smanjile troškove, ali i povrede "razbijača".

Bonus video:

01:43:03

PULS SRBIJE 11.04.2024

(Espreso/Index/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.