OVAJ ARAPIN JE TEŽAK PREKO 1,5 BILIONA, A NIKO NE MOŽE DO NJEGA! Potomak je najbogatije porodice na svetu... (FOTO)
Šeik sa Putinom, Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

ZANIMLJIVOSTI

OVAJ ARAPIN JE TEŽAK PREKO 1,5 BILIONA, A NIKO NE MOŽE DO NJEGA! Potomak je najbogatije porodice na svetu... (FOTO)

Kraljevski šeik Tahnoon iz Abu Dabija kontroliše ogromnu gomilu privatne i državne imovine, a njegovi čuvari moguda sklope ili prekinu svaki dogovor

Objavljeno:

Šeik Tahnun bin Zajed Al Nahjan iz Abu Dabija jedan je od najtraženijih ljudi na Bliskom istoku. Menadžeri novca i finansijeri koji lete u Ujedinjene Arapske Emirate iz Hong Konga, Londona ili Njujorka žude za bar 10-minutnim susretom i pozdravom.

Nekolicina srećnika bi mogla da budu gosti na njegovoj superjahti Mariah, gde voli da igra šah dok sunce blista na Persijskom zalivu. Vitak i sportski tip, često viđen sa svojim zaštitnim naočarima za sunce, potomak je najbogatije porodice na svetu i nadgleda državnu imovinu i privatne fondove koji iznose više od 1,5 biliona dolara, piše Blumberg.

Prilika da se uloži čak i delić tog bogatstva mogla bi da donese velike naknade i povraćaj.

Međutim, dolazak do šeika Tahnuna je problem. Bilo gde na svetu gde se mogu osvojiti vredne nagrade, pravi uvod čini čuda. Ili što bi kod nas rekli - lepa reč i gvozdena vrata otvara.

Koncentracija državne i finansijske moći u UAE, za razliku od na primer Silicijumske doline, čini sve ličnim.

Šeik
Šeikfoto: EPA-EFE/STR

Šeik, koji je u svojim srednjim 50-im, nije samo finansijer svoje porodice; on je jedan od zamenika vladara emirata Abu Dabi, brat predsednika UAE i sin oca osnivača zemlje. On je i savetnik za nacionalnu bezbednost.

Drugim rečima, nije osoba čiju recepciju zovete da tražite sastanak.

Nakon što je obavio oko četiri desetine intervjua, Blumbergov Ben Bartenštajn je u četvrtak identifikovao čuvare vrata koji su ključni za suočavanje sa ovim šeikom koji i vodi najveće kompanije i suverene fondove Abu Dabija.

Među ključnim posrednicima šeika Tahnuna je Sofija Abdelatif Laski, opisana u priči o Bloombergu kao de fakto izvršna direktorka Roial Holdingsa u vlasništvu Abu Dabija. Drugi bliski savetnici za koje je identifikovano da imaju sposobnost da organizuju sastanke su bivši libanski premijer Saad Hariri; bivši britanski diplomata Bill Murrai; i Ajai Bhatia, izvršni direktor Sirius International Holdinga iz Abu Dabija.

ADK, jedan od fondova koje kontroliše šeik Tahnun, u međuvremenu ulaže bogatstvo u Keniju kako bi izgradio svoje industrijske holdinge u najvećoj ekonomiji Istočne Afrike.

ADK je u sredu potpisao okvirni sporazum sa kenijskom vladom o ulaganju čak 500 miliona dolara u strateške sektore za obe zemlje, uključujući proizvodnju hrane, rudarstvo, tehnologiju i logistiku.

Ekonomski rast je cilj, prema Mohamedu Hasanu Alsuvaidiju, generalnom direktoru i izvršnom direktoru ADK-a:

„Uvereni smo da će naša investicija doneti značajne mogućnosti koje će otključati opipljivu vrednost… koristeći svoj ogroman potencijal za razvoj“, rekao je on u izjavi.

U 2023. ne-naftna trgovina između UAE i Kenije porasla je za 26% u odnosu na prethodnu godinu na 3,1 milijardu dolara. Ta cifra bi trebalo da se dodatno poveća pošto su dve zemlje ranije ove godine sklopile Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu (CEPA).

Prošlog meseca, Kenija je potpisala preliminarni sporazum sa UAE za razvoj prvog data centra u zemlji koji pokrćće geotermalna energija. Postrojenje od 1 gigavata će izgraditi kenijski EcoCloud i G42 iz UAE.

Bonus video:

00:18

PREMINUO ŠEIK SAID BIN ZAJED AL NAHJAN: UAE proglasili početak trodnevne žalosti, zastave na pola koplja

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.