EVO KAKO SE STVARNO OBLAČE ŽENE U DUBAIJU: Ako idete tamo na odmor, na OVO obavezno obratite PAŽNJU
Dubai, Foto: Promo

ZANIMLJIVOSTI

EVO KAKO SE STVARNO OBLAČE ŽENE U DUBAIJU: Ako idete tamo na odmor, na OVO obavezno obratite PAŽNJU

Neki kažu da su očekivanja za strance i domaće stanovništvo različita, pa posetioci mogu da rade šta žele

Objavljeno:

Dubai, je poznat po svom glamuru, arhitekturi i modernosti: to je grad koji zaista osvaja. Međutim, ispod savremenog eksterijera nalazi se većinski muslimanska zemlja i to se odražava zakonima i kulturom, piše Stil.

Bliski istok je raznolik, prelep region koji nastavlja da se razvija u moderno doba. No, konzervativnost je i dalje prisutna u vazduhu i utkana je u samu muslimansku kulturu te države. Reklo bi se, da su tom kulturom najviše pogođene žene, koje imaju puno ograničenja, između ostalog, po pitanju njihovog odevanja. No, da li je to zaista tako?

Šta žene u Dubaiju mogu dakle da nose?

Ako počnete da se raspitujete na mreži ili kod prijatelja i porodice, čućete glasine da sve žene moraju da nose hidžab i abaju kada izlaze iz kuće.

Neki kažu da su očekivanja za strance i domaće stanovništvo različita, pa posetioci mogu da rade šta žele. Neki kažu da se na plaži može nositi kupaći kostim, ali samo jednodelni.

Iako nije obavezno u Dubaiju, neke žene biraju da nose Hidžab
Iako nije obavezno u Dubaiju, neke žene biraju da nose Hidžabfoto: AP

Ali čekajte, ona devojka iz kancelarije je rekla da je nosila bikini i da nije imala problema. I na Reditu ste pročitali da je neko nosio jednostavnu majicu i šorc u Dubai Molu i da mu je rečeno da se ogrne nečim i pokrije...

Istina je da se Dubai zapravo razlikuje od onog što je bio pre samo nekoliko godina, jer se zakoni stalno menjaju, opuštaju ili zatežu.

Kako Bliski istok nastavlja da se globalizuje, Dubai je centar za poslovne investitore iz inostranstva, imigrirajuće doktore i inženjere, i sve vrste liberalnih ljudi koji utiču na društvene norme grada.

Kada je u pitanju oblačenje ovde, uopšte, treba imati na umu sledeće:

Dubai je najopušteniji grad i najviše zapadnjački na celom Bliskom istoku. Bliski istok nije monolitan: neke stvari mogu biti istinite u Saudijskoj Arabiji, Iraku i Bahreinu koje nisu istinite ili drugačije izražene u UAE, Libanu i Jordanu

Žene u Dubaiju nemaju striktna pravila odevanja, osim ukoliko posećuju džamije ili mesto koje je označeno(neke državne institucije). No, neke biraju privatno da nose abaju i hidžab kao poštovanje prema svojoj kulturi, veri i tradiciji. Sa druge strane, ima i onih koje to ne poštuju i oblače se u skladu sa sopstvenim modnim senzibilitetom tzv. zapadnjački. Ključ je zapravo u skromnom oblačenju. Dokle god poštujete to, nećete dobiti osudu javnosti.

Šta to znači za vas?

Da je izvan vrlo specifičnih državnih ili verskih objekata, većina zdravorazumskih načina oblačenja potpuno u redu. Turisti se ne patroliraju kako bi se pridržavali bilo kakvog određenog koda oblačenja, ali se nadaju da nećete nositi neke stvari koje bi uvredile širu muslimansku javnost. U suštini, prikazivati golotinju.

Dubai je glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji se nalazi u levantinskom regionu Bliskog istoka. Region je tradicionalno zasnovan na islamskoj veri i zakonima (šerijatski zakon) čiji je stub skromnost. Ovo je samo njihova tradicija iz njihove verske, a sada i kulturne prakse.

SAD i Zapad imaju zakonske i kulturne kodekse oblačenja za određene prostore (noćni klubovi, crkva, škola, kuća vaših roditelja itd.) i ista ideja je u Dubaiju.

Bonus video:

00:57

MATORINA BIVŠA POSLE RIJALITIJA PROMENILA ŽIVOT IZ KORENA: Preselila se u Dubai, a nije lako: Puno je ŽIVOTINJSKOG rada! (VIDEO)

(Espreso/Stil/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.