OVO SU KLJUČNI IGRAČI NA TRAMPOVOM SUĐENJU: Bivši predsednik ušao u ISTORIJU, a ona bi mogla sve da mu ZABIBERI...
Donald Tramp, Foto: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

ISTORIJSKI DOGAĐAJ

OVO SU KLJUČNI IGRAČI NA TRAMPOVOM SUĐENJU: Bivši predsednik ušao u ISTORIJU, a ona bi mogla sve da mu ZABIBERI...

Tramp je optužen da je falsifikovao dokumentaciju o isplati novca zvezdi filma za odrasle Stormi Danijels

Objavljeno:

Suđenje bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu počelo je u ponedeljak na Menhetnu. Time je Tramp svakako ušao u istoriju, jer je prvi bivši predsednik koji se tereti za neko krivično delo. Naime, Tramp je optužen da je falsifikovao dokumentaciju o isplati novca zvezdi filma za odrasle Stormi Danijels. Ovo su ključni igrači u suđenju bivšem predsedniku.

Stormi Danijels, ključni svedok

Danijels, filmska zvezda za odrasle čije je pravo ime Stefani Kliford, kaže da je Trampa upoznala 2006. godine na golf turniru slavnih ličnosti. Danijels je tada imala 27 godina, a Tramp 60. Ona tvrdi da je seks bio sporazuman, piše Gardijan.

Neposredno pre izbora 2016. godine, Danijels je rekla da joj je prišao Majkl Koen, Trampov tadašnji advokat i da joj je ponudio 130.000 dolara da ne otkrije navodnu aferu. Ona je prihvatila novac. „Priča je ponovo izašla. Bila sam zabrinuta za svoju porodicu i njihovu bezbednost“, rekla je Danijels 2018. godine.

Nakon što je Volstrit džurnal objavio priču o isplati, Danijels je tužila Trampa da je oslobodi ugovora o tajnosti. Ona je rekla da je nevažeći jer ga nije potpisao Tramp.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/KAMIL ZIHNIOGLU

Majkl Koen, ključni svedok

Koen je nekada bio Trampov advokat i jedan od najlojalnijih saradnika. Isplatio je Danijels novac preko lažne kompanije pod nazivom „Essential Consultants LLC“. Tramp je kasnije dogovorio da mu novac vraća u mesečnim ratama od 35.000 dolara.

Ranije 2016. godine, Koen je omogućio sličnu isplatu drugoj ženi, Karen Mekdugal, bivšoj Plejboj manekenki koja je takođe tvrdila da je imala aferu sa Trampom.

Koen je u početku govorio da je „dogovor“ platio svojim novcem. „Ni Trampova organizacija ni Trampova kampanja… nisu mi nadoknadile uplatu“, rekao je on 2018.

„Ono što sam uradio kako bih odbranio svog klijenta i prijatelja je ono što advokati rade za svoje visokopozicionirane klijente. Uradio bih to 2006. Učinio bih to 2011. Zaista mi je stalo do njega i porodice“, rekao je Koen.

Međutim, 2018. godine Koen je priznao krivicu za niz federalnih zločina, uključujući optužbe za finansiranje predsedničke kampanje. Koen je na saslušanju Koen priznao da je omogućio isplate ženama po Trampovom nalogu. Osuđen je na tri godine zatvora, ali je većinu kazne proveo u kućnom pritvoru.

Karen Mekdugal
Karen Mekdugalfoto: Splash News / Splash / Profimedia

Dejvid Peker, ključni svedok

Peker je bio ključni Trampov saveznik koji je bio izvršni direktor kompanije „American Media Inc“ (AMI), izdavača „National Enkuirer“-a.

Peker je pomogao Trampu tako što je kupio prava na priče koje su mogle da naštete Trampu, a zatim ih nikada nije objavio. AMI je 2015. godine platio 30.000 dolara Dinu Sajudinu, bivšem vrataru „Trampove kule“, koji je pokušavao da proda priču da Tramp ima vanbračno dete.

U junu 2016, AMI je platio Karen Mekdugal 150.000 dolara da povuče priču o aferi. Koen je kasnije objavio traku na kojoj on i Tramp razgovaraju o vraćanju novca Pekeru.

Alen Vajselberg, ključna figura

Vajselberg (76) je Trampov bivši glavni finansijski službenik. Radio je za kompaniju više od 50 godina, a odbio je da se okrene protiv Trampa iako je već dva puta osuđen na zatvorsku kaznu. On je, prema optužnici, odigrao ključnu ulogu u prikrivanju Trampovih isplata Koenu.

On se 2022. godine izjasnio krivim za poresku prevaru i odslužio je 100 dana od petomesečne zatvorske kazne.

Džefri Mekoni, ključni svedok

Mekoni je bivši kontrolor Trampove kompanije koji je u istoj radio od 1987. do 2023. godine. Mekoni je prosledio Koenove fakture računovodstvu Trampove kompanije da ih evidentira kao pravne troškove.

Alvin Brag, okružni tužilac

Brag, demokrata, izabran je 2021. za glavnog tužioca na Menhetnu. Rekao je da će ovo suđenje biti najveći trenutak u njegovoj karijeri.

Huan Merčan, sudija

Merčan, sudija koji nadgleda slučaj, skoro dve decenije je radio kao advokat u Njujorku. Od 2009. godine obavlja funkciju sudije u krivičnom postupcima. Rođen je u Kolumbiji, odrastao u Njujorku i radio je kao tužilac pre nego što je postao sudija.

Tod Blanš, Trampov advokat

Blanš je bivši savezni tužilac koji je odustao od partnerstva u firmi ne bi li zastupao Trampa.

Iako je prema Njujork tajmsu poznat kao cenjeni advokat, ovo će mu biti tek drugo suđenje u ulozi branioca.

Bonus video:

03:16

AMERIKANCIMA 11. SEPTEMBAR I TRAMP MOGU DA SE DESE JEDNOM! Jovanović prognozirao: Ako isti trendovi ostanu, BAJDEN POBEDUĐE

(Espreso/ Nova/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.