MOŽE POMOĆ, ALI SAMO NA ZAJAM: Tramp šokirao ceo svet tvrdnjama o Ukrajini
Donald Tramp, Foto: AP Photo Mike Stewart

goli interes

MOŽE POMOĆ, ALI SAMO NA ZAJAM: Tramp šokirao ceo svet tvrdnjama o Ukrajini

On je dodao da su mnogo važniji koraci Evrope

Objavljeno:

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da će republikanci podržati pomoć Ukrajini u američkom Kongresu, ali samo u obliku zajma.

Što se tiče zakona o pomoći Ukrajini, mi ga trenutno razmatramo. Razmišljamo da to uradimo u vidu zajma, a ne samo poklona. Nastavljamo da dajemo poklone od milijarde i milijarde dolara", istakao je Tramp.

On je dodao da su mnogo važniji koraci Evrope.

"Treba da daju novac. Moraju da nam pariraju. Ako to ne urade, biću veoma razočaran, rekao je Tramp nakon sastanka sa predsedavajućim Predstavničkog doma Majkom Džonsonom, na kojem je razgovarano o pomoći Ukrajini i američkim izborima, prenosi "The Hill"

Tramp je mesecima izražavao skepticizam u pogledu pružanja američke pomoći Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije, tvrdeći da podrška Ukrajini nije vitalni američki interes i da Evropa treba da pruži najveći deo pomoći.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Njegovi stavovi su uticali na njegove saveznike u Kongresu, što je otežavalo prolazak pomoći Ukrajini u Domu koji kontrolišu republikanci.

SAD su pružile milijarde dolara pomoći Ukrajini u vidu vojne i humanitarne pomoći, ali su krajem prošle godine ostale bez sredstava koje odobrava Kongres.

Američki predsednik Džozef Bajden je više puta upozoravao da je podrška Ukrajini u interesu Sjedinjenih Američkih Država, jer "ako Rusija pobedi Ukrajinu, mogla bi da izvrši invaziju na saveznicu NATO-a što bi uvuklo američke snage u širi sukob".

Senat je prošlog meseca usvojio paket finansiranja nacionalne bezbednosti vredan 95 milijardi dolara, koji je uključivao 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Bonus video:

03:16

AMERIKANCIMA 11. SEPTEMBAR I TRAMP MOGU DA SE DESE JEDNOM! Jovanović prognozirao: Ako isti trendovi ostanu, BAJDEN POBEDUĐE

(Espreso/Agencije/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.