AMERIKANKA SE PRESELILA U IRSKU, PA OTKRILA ŠTA JU JE IZNENADILO: Istakla je 11 stvari, jedna je posebno zanimljiva
Dablin, Foto: Printscreen/facebook/Visit Dublin

Iskustvo

AMERIKANKA SE PRESELILA U IRSKU, PA OTKRILA ŠTA JU JE IZNENADILO: Istakla je 11 stvari, jedna je posebno zanimljiva

Amerikanka je spontano odlučila da se preseli u Irsku, ovo je njeno iskustvo

Objavljeno:

Amerikanka je napravila spontanu odluku koja joj je promenila život iz korena. odlučila je da se preseli u Irsku, a ovo je njeno iskustvo.

Kako navodi, upoznala je divne ljude, probala mnogo novih stvari, a ovo su stvari koje su je iznenadili za vreme njenog života u Irskoj.

Adaptacija na jezik nije bila laka

Od Irskih imena za koje deluje da samo Irci mogu pravilno da izgovore, do različitih dijalekata na koje je morala da se navikne, proces privikavanja na jezik nije bio toliko lak. Iako pričaju engleski jezik, u Irskoj postoji dosta nacionalnih irskih reči i fraza za koje je potrebno učenje.

Jefitni letovi po celoj Evropi

Irska je "dom" RyanAira što znači da imaju jeftine letove za bilo koju destinaciju u Evropi. Ovo utiče na to da svaki vikend želiš da provedeš negde "preko": Međutim, i sama Irska je prelepa sa dosta prirodnih pejzaža koji oduzimaju dah. Iako je Irska veoma mala država, u njoj se nalazi čak 26 zasebnih okruga koje vredi posetiti.

Jeftini letovi širom Evrope
Jeftini letovi širom Evropefoto: Profimedia

Usporeniji su i zbog toga sve kasni

Irci sebe smatraju zabavnim društvom, što jeste tačno, ali isto tako ne vode "brze" živote, što dosta utiče na gubljenje vremena. Dakle, ukoliko ste osoba koja kasni svuda, u Irskoj ćete se osećati kao da ste kući. Upravo ta nepredvidljivost je razlog zašto je Irska toliko specifična, jer se čini da ljudi vode živote po svom ličnom nahođenju.

Alkohol je bitan deo njihove kulture

Pabovi u Irskoj su mnogo više nego samo pabovi gde se odlazi na času Ginisa. To su mesta gde se društvo okuplja, gde se dobro jede i dosta pije, sluša tradicionalna muzika, a ponekad i zapleše irski ples. Ture se menjaju, prijatelji plaćaju jedni drugima runde, umesto odvajanja računa. Za sebe kaže, iako pre nije bila fan pabova i pijenja, da se povećala konzumacija alkohola i izlazaka od onoga što je ranije bilo samo jedan ili dva odlaska mesečno.

Iako je glavni grad, Dablin ima šarm "malog grada"

Atmosfera u Dablinu je kao da je neko manje mesto, komšije su srdačne. Prvi put kad se doselila u njenu kuću, dok je čekala stanodavca, komšija je uhvatio njen kofer uveo je unutra i ponudo (nekoliko puta) čajem.

Međutim sa tim šarmom malog grada, dolaze i problemi. Retko šta radi posle šest uveče, nedeljom i kraće, ako uopšte radi. Neka mesta se zatvaraju za vreme ručka, poput pošti.

Ulice Dablina
Ulice Dablinafoto: Wikipedia

A kako Aleksis dolazi iz Amerike, gde na svakom ćošku postoje marketi koji rade celu noć, bilo je potrebno vremena za navikavanje, piše Buisness Insider.

Čaj kultura

Aleksis je najčudnije bilo to koliko puta dnevno su je kolege nudile čajem. Svi su bili zapanjeni što ga ne pije, ali ubrzo je i sama shvatila gušt čaja. Jednom kad počneš da piješ Irski čaj, više nije pitanje da li hoćeš čaj, već koji čaj više voliš.

Takođe, postoje i velike svađe o tome koji brend od dva najpopularnija je bolji, a o tome se često debatuje.

Čaj se pije svakodnevno
Čaj se pije svakodnevnofoto: Profimedia

Bezbednost

U Irskoj se osećala sigurnije nego ikada. Kako Irska ima oštre zakone o pištoljima, stopa napada je dosta mala, pa su njeni prijatelji često šokirani pričama o napadima i nesrećama iz Amerike koje im priča.

Stalno se priča o vremenskim prilikama

Ukoliko odlučite da se preselite u Irsku, Aleksis je upozorila - pripremite se na mnogo priče o vremenu.

Ćaskanje u Irskoj je veoma zastupljeno, pa ćete često čuti ljude kako pričaju o vremenu, ali i gužvi u saobraćaju, o tome kako su im članovi porodice i slično. Međutim, vrmenske prilike su favorit među temama, što i nije tako čudno, jer zbog nestabile klime možete videti svakakve uslove, pa čak postoji i izreka:

Možeš videti sva godišnja doba u jednom danu"

Izanjmljivanje stana jeste skuplje, ali zdravstveno je zato jeftinije

Dablin je jedan od najskupljih gradova u Evropi, pa su cene stanova i kuća malo više. Jednosoban stan ide i do 2.000 dolara mesečno, a uzrok za ovo je i nedovoljan broj stanova i kuća. Takođe i javni prevod je dosta skup, pa i ako uzmete kuću van Dablina, moraćete dosta novca da odvojite za prevoz. Međutim, zdravstveno je dosta jefitnije nego što je u Americi, a kaže da joj je ovo pomoglo da više brine o svom zdravlju i posećuje doktore za mnogo manje novca.

Veliki broj tradicija koje Irci neguju

Iako vilenjaci možda ne postoje, irska sujeverja postoje. Jedno od najzabavnijih je to da ste, ukoliko vidite usamljeno drvo na putu, a na njemu vezane trake, naleteli na dom vilenjaka. Ukoliko oštetite drvo vilenjaka, čeka vas doživotna nesreća. Irci veruju u ovaj mit toliko da su napravili ceo put koji prolazi oko drveta za koji se veruje da je vilenjački dom, kako bi izbegli sečenje. Pored toga, Irci imaju još nekoliko tradicija i verovanja, od dana Svetog Patrika do mnogih drugih.

Dan Svetog Patrika
Dan Svetog Patrikafoto: AP / Vadim Ghirda

Život u Irskoj za vreme pandemije

U Irsku se preselila za vreme pandemije, i zbog toga je zahvalna. Navodi kako, iako su bili dosta rigorozni sa zabranama za vreme pandemije, uživala je u tom periodu. Pune dve godine su branili putovanja, postojale su i restrikcije u razdaljinu koju smeju da pređu, međutim, zbog pozicije na kojoj se Dablin nalazi, imala je priliku da vidi i planinski i morski deo Irske bez kršenja zakona.

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.