OTKRIVAMO VAM ŠEST MANJE POZNATIH MESTA KOJE TREBA DA POSETITE U RIMU: Veliki ESPRESO VODIČ kroz VEČNI GRAD
Rim, Foto: Privatna arhiva

Putovanje

OTKRIVAMO VAM ŠEST MANJE POZNATIH MESTA KOJE TREBA DA POSETITE U RIMU: Veliki ESPRESO VODIČ kroz VEČNI GRAD

Koloseum, Vatikanski muzeji, Fontana di Trevi - sve su to popularne turističke destinacije u Rimu, međutim, znate li za ova manje popularna, ali jednako lepa mesta?

Objavljeno:

Bogata istorija i impozantne građevine "večitog grada" vekovima iznova oduševljavaju turiste širom sveta. Međutim, ukoliko želite da malo izmenite Vaše iskustvo od onog standardnog posećivanja najvažnijih građevina (kojih je zaista mnogo) imamo par predloga za Vas.

Trastevere i Bazilika Svete Marije

Prvo mesto koje treba da obiđete je mesto gde se najbolje jede u Rimu, naročito ukoliko želite da probate tradicionalnu hranu na mestima na kojima čak i lokalci jedu. Pored dobre hrane, ovo je mesto koje nikad ne spava. Umetnici, koncerti, ili jednostavno sedenje ispred kafića dok pijete Aperol spritz, ovo je mesto gde ćete upoznati pravi duh Italije.

1 / 2 Foto: Privatna arhiva

Takođe, tu se nalazi i jedna prelepa bazilika posvećena Bogorodici. Ova crkva je poznata po svojoj bogatoj kulturnoj i arhitektonskoj istoriji. Sama fasada je rađena u renesansnom stilu, ali, ukoliko uđete unutra, obratite pažnju na plafon. primetićete neverovatan prizor.

Mikelanđelov Mojsije

Jedno od najznačajnih vajarskih dela je Mikelanđelova skulptura Mojsija, koja se nalazi u Crkve Svetog Petra u Rimu. Ulaz u crkvu je besplatan, tako da možete da odete i pogledate ovu neverovatnu skulpturu. Zanimljivija je i priča o samoj skulpturi i tome zašto Mojsije ima rogove. Postoji više teorija, ali najrasprostranjenija je ta da je došlo do greške prilikom prevoda, rog i oreol, koje se na hebrejskom izgovaraju slično, te je tako prevod koji je Mikelanđelo dobio bio "rogat" a ne "suncem obasjan božijom svetlošću".

1 / 2 Foto: Privatna arhiva

Ukoliko nemate vremena da obiđete Vatikanske muzeje, imamo sjajnu alternativu za Vas. Galerija porodice Bordži sadrži 20 soba na dva sprata, gde možete naći radove nekih od najvećih umetnika iz Italije - Kanova, Karavađo, Rafaelo, Bernini, Belinija, Ticijana, ali i inostranih poput Rubensa.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Crkva Sant'Ignazio

Crkva koja je sve popularnija zbog svog "instagram" potencijala je takođe na našoj listi. Ono što je zanimljivo za ovu crkvu je optička iluzija u njoj. Naime, kada se izgradnja približavala kraju, sav novac su potrošili pre nego što su uspeli da završe kupolu i tavanicu. Andrea Poco je, svojim umetničkim sposobnosti uspeva nešto neverovatno - iluzija kupole i tavanice sa gredama na potpuno ravnoj površini.

Naravno, iluziija je samo ukoliko stanete direktno ispod same "kupole", a ova crkva je definitivno vredna posećivanja.

Karavađovi radovi

Ukoliko ste obožavalac umetnosti, a pritom želite da istražujete neke od mnogih crkava širom Rima, ovo je savršen način da spojite ove dve stvari. Karavađovi radovi su rasprostranjeni u crkvama u Rimu, kao na primer Crkva Svetog Luisa i Bazilika Svetog Avgustina. Takođe, možete pronaći i njegovu kuću u Rimu. Takođe, postoji i pešačka tura o burnom životu i smrti ovog neverovatnog umetnika.

Usta (NE)Istine

Ova antička mermerna ploča detektuje - laž, ili barem tako kaže legenda. Nalazi se uz zid Crkve Svete Marije iz Kosmedina, a legenda o njenim moćima potiče još iz 11. veka,. Njena moć nije samo da otkrije laž, već i da prorekne sudbinu. Verovalo se ako ubaciš ruku u usta i izgovoriš laž - ode ruka. Naravno, do toga neće doći, ali na Vama je da nam ili poverujete na reč, ili isprobate sami.

Usta istine
Usta istinefoto: Privatna arhiva

Bonus savet - Časovi pravljenja paste

Ukoliko volite (ili želite) da naučite da kuvate, fan ste italijanskih specijaliteta, naročito paste, onda je ovo savršena opcija za Vas. Možete pronaći dosta različitih ponuda širom Rima, a često je u cenu uključen aperitiv, piće, brusketi i naravno pasta koju ste sami napravili. Jedno veoma zabavno, ali i ukusno iskustvo.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Bonus video:

00:15

Da li ste posetili Rim?

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.