KRATKO PUTOVANJE ZA KRATAK BUDŽET: U ovaj gradić u Francuskoj mnogi "BEŽE OD STVARNOSTI", uverili smo se i zašto!
Kolmar, Foto: Espreso, Ivoha Alamy Alamy Profimedia, Wikimedia

detaljne cene

KRATKO PUTOVANJE ZA KRATAK BUDŽET: U ovaj gradić u Francuskoj mnogi "BEŽE OD STVARNOSTI", uverili smo se i zašto!

Otkrivamo vam detaljne cene u Kolmaru, od avio karata i smeštaja do cena hrane i suvenira

Objavljeno:

Kratka putovanja postala su jako popularna poslednjih godina zbog jeftinih avionskih karata, a posebno su interesantni gradovi Evrope.

Jedan od tih gradova je Kolmar koji se nalazi u Francuskoj, na granici sa Švajcarskom. Šarene kućice i uske ulice malom gradu daje poseban šarm i zbog svoje veličine, sasvim su dovoljna i 2-3 dana za obilazak.

Predstavlja jednu od najvećih atrakcija u regiji Alzas, što po kućicama koje su u različitim bojama, što po kamenim ulicama i neverovatnim malim jezerom na kojem su nekada pecali profesionalni ribari i trgovali ribom, pa ga često nazivaju ribarski grad ili La Petite Venise (mala Venecija).

Kolmar
Kolmarfoto: Espreso

U simpatičnom gradiću turisti imaju prilike i da vide poznate svetske atrakcije kao što je La Petite Venise, Statue of Liberty (manja verzija Kipa slobode), mnoštvo spomenika i muzeja. Takođe, ovde su rođeni mnogi umetnici poput skulptora Kipa slobode u Njujorku, Bartoldija. Među glavnim znamenitostima posebno se izdvaja "Maison Adolph", jedna od najstarijih zgrada na svetu.

Restorani, kafići i pekare im izgledaju kao iz bajke, maleni i drveni, iz kojih se šire mirisi preukusnih specijaliteta, kao i poznatih ruskih dezerta i slatkiša. Neki od najpopularnijih je Jys, Latelier Du Peintre, Le Quai 21....

Najveće gužve su u dvema ulicama u centru grada u kojima se nalaze kafići, restorani, barovi, butici i štandovi sa ukrasnim suvenira kojima retko ko može da odoli. Tu se svakog četvrtkaotvara pijaca u kojoj možete naći stvari bukvalno od igle do lokomotive.

Kolmar
Kolmarfoto: Espreso

Najpopularnije vreme obilaska ovog mesta je period od 5. decembra do 5. januara jer je tada otvoren Božićni market kada ukrasi, lampice, sveće, medvedići na prolazima daju dodatan šarm i lepotu ovom gradu. U to vreme se mogu probati razni specijaliteti, kako francuski tako i iz drugih delova sveta. Međutim, u to vreme računajte dodatno veću gužvu i veće cene.

Cene samog putovanja variraju u zavisnosti od tipa smeštaja i dužine putovanja i da li ste odlučili da samo prošetate ili i da šopingujete.

Konkretno bi putovanje od 3 dana u zimskom periodu sa hotelskim smeštajem i avionskim kartama sa ručnim prtljagom za dve osobe koštalo oko 300 evra. Na Bookingu se mogu pronaći različiti hoteli iste kategorije (3 zvezdice) u samom centru grada po sličnoj ceni.

Kolmar
Kolmarfoto: Espreso

Kada planirate putovanje iz Beograda do Kolmara, uvek gledajte da idete do Bazela, i od Bazela idete bus linijom 11 koja je povezana sa železnicom Saint Louis (karta je 2.5 evra po osobi i plaćate kod šofera), primaju isključivo keš i to samo do 10 evra kako bi mogli da vam vrate kusur. Zatim od Sen Luisa idete vozom do Kolmara, cena voza varira od vremena kada kupite, ali računajte minimum 15 evra po osobi, a može da košta i dosta manje ako se kupi mesec dana ranije ili minimalno 2 nedelje pred put online.

Postoji opcija FlixBus-om koji košta 9 evra po osobi, ali kada doplatite kofer 6 evra i taksu 3 evra, izađe vam isto kao i da ste otišli vozom.

Što se tiče gradskog prevoza, linije su sve povezane sa centrom. Železnička stanica Kolmar je od centra udaljena manje od 2 kilometara, tako da može da se ode i pešice. Gradski busevi im koštaju između 1.5 i 2 evra i ta karta vam važi ceo dan za sve buseve po gradu.

Karte za muzeje i galerije takođe varijaju, a do 3 puta mogu da budu jeftinije ako ih kupite ranije online. Na dan posete mogu da vas koštaju i do 35 evra po osobi.

1 / 9 Foto: Espreso

Cena hrane u marketima nas je posebno oduševila. Mnogi turisti doplaćuju dodatni prtljag kako bi ih napunili jeftinim, a preukusnim slatkišima koji mogu poslužiti i kao odličan poklon. Posetu Kolmaru ne možete smatrati potpunom ako ne probate specijalitet "Choucroutegarnie" koji u “elitnom” restoranu restoranu košta 22 evra, dok se na ulici može naći za 10 evra.

Slične su cene i ostalih obroka u restoranima (oko 20 evra po osobi), dok su pekare, kojih ima jako puno u Kolmaru, krajnje pristupačne i nude razne ponude. Na primer, možete da kupite 8 krofni od čokolade za 6 evra dok je jedna krofna 1.35 evra, ili čuveni Pain au chocolat jedan za 1.15, a ako kupite 4 koštaće vas tačno 3.5 evra. Sendviči su od 1.2 do 3 evra.

Kada su u pitanju suveniri i đakonije, i tu imaju razne ponude. Na primer 4 magneta možete kupiti za 10 evra dok je jedan samo 3 do 5 evra, a ima i "luksuznijih" za 7-10 evra. Zanimljive su suverniti kućice po kojima je Kolmar poznat, a koje koštaju minimum 12 evra.

1 / 3 Foto: Espreso

Nezaobilazan je šoping garderobe i kozmetike jer su ovde česta velika sniženja. Nova kolekcija već ima popust na 10% dok starija kolekcija i stvari koje se nisu prodale ili stvari u većim količinama idu i do 50-80%, plus često na sve to na kraju imate dodatnih 20%.

Za one koji vole obilaske, nedaleko od Kolmara se nalazi Strazbur. On je sledeća stanica vozom posle Kolmara (10-15min). Karta košta 8 evra ako kupite ranije, a ako kupite na dan kad odlučite ili na stanici, koštaće vas 15 evra. Takođe, u povratku možete obići i Bazel jer su letovi uglavnom večernji što ostavlja vremena i za obilazak ovog grada u Švajcarskoj.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:44

AKO PUTUJETE U OVE 4 ZEMLJE, NE MORATE DA KUPUJETE ZDRAVSTVENO OSIGURANJE! Seničić otkrio: Evo šta se plaća

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.