DRAMA U VRTIĆU, DECA ZAVRŠILA U BOLNICI: Mališani pojeli PLOD OVE BILJKE, a onda je krenulo POVRAĆANJE...
Hitna pomoć, Iliustracija, Foto: RINA

INCIDENT U MAĐARSKOJ

DRAMA U VRTIĆU, DECA ZAVRŠILA U BOLNICI: Mališani pojeli PLOD OVE BILJKE, a onda je krenulo POVRAĆANJE...

Do incidenta je došlo u vrtiću u mestu Pilisborojeno

Objavljeno:

Šestoro dece pojelo je sitan plod ljubičastog bagrema (akacija) u vrtiću u Mađarskoj i razbolelo se, zbog čega su završili u bolnici. Drvo ljubičastog bagrema prolazi kroz ogradu dvorišta ustanove, odakle su ga deca ubrala i pojela.

Do incidenta je došlo u vrtiću u mestu Pilisborojeno. Deca su se razbolela i počela da povraćaju, zbog čega su vaspitačice odmah pozvale Hitnu pomoć.

Bolničari su pregledali decu i na kraju je dvoje male dece moralo da da bude prevezeno u bolnicu, dok je jedan dečak poslat kući. Do sledećeg dana, sva deca su bila bolje.

Gradonačelnik je objavio da pokreće disciplinski postupak nakon incidenta.

"Zakonski, službeni, temeljni postupak treba da otkrije kako, pod kojim okolnostima i ko je odgovoran za to što je u dvorištu vrtića pronađena biljka koja predstavlja opasnost po zdravlje", napisao je on.

Ljubičasti bagrem se, međutim, ne nalazi na listi upozorenja Nacionalnog centra za javno zdravlje na otrovne biljke, ali prema rečima toksikologa, može da izazove bolest kod dece, ali nije štetna.

Mediji pišu da je biljku i sve njene plodove iz bašte uklonilo osoblje za održavanje. Tokom nedelje baštu će pregledati baštovan i botaničar.

Ovo je drugi slučaj trovanja u ustanovi Pilisborosjeno za nekoliko nedelja, pošto je u februaru petoro dece u doručku umesto šećera u prahu imalo sredstva za čišćenje.

Bonus video:

02:53

SA OVOM NAMIRNICOM NIKAKO NE PRETERUJTE! Srbi je svakodnevno konzumiraju, a nisu ni svesni kakvo TROVANJE može izazvati

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.