OVE DETALJE O SERGEJU LAVROVU, PUTINOVOJ DESNOJ RUCI, NISTE ZNALI: Njegove GODINE će vas IZNENADITI, a poreklo...
Vladimir Putin i Sergej Lavrov, Foto: EPA-EFE/SEAN GALLUP / POOL

gospodin "njet"

OVE DETALJE O SERGEJU LAVROVU, PUTINOVOJ DESNOJ RUCI, NISTE ZNALI: Njegove GODINE će vas IZNENADITI, a poreklo...

Strastveni pušač, Putinova desna ruka, poliglota... Ko je Sergej Lavrov?

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, ima veoma bogatu političku karijeru, ali i jednako zanimljivu biografiju i privatan život. Da li znate ko je Sergej Lavrov, koga često nazivaju Putinovom gvozdenom pesnicom?

Sergej Lavrov je ruski diplomata i političar.

Sergej Lavrov je završio Moskovski državni institut za međunarodne odnose 1972. godine, a nakon toga biva poslat na Šri Lanku kao sovjetski diplomata, gde ostaje do 1976. godine.

Nakon toga poslat je u svojstvu višeg posmatrača sovjetske misije u sedište Organizacije ujedinjenih nacija gde je radio od 1981 do 1988. godine. Za Ministarstvo inostranih poslova je radio do 1994. kada je ponovo otišao u Njujork, u svojstvu ambasador pri Organizaciji ujedinjenih nacija.

Od 2004. služi u vladi Vladimira Putina kao ministar spoljnih poslova.

Biografija - rus ili ipak ne?

Iako se uvek izjašnjava kao Rus, njegov otac je poreklom Jermen iz Gruzije, a majka Ruskinja. Iako se Moskva navodi kao mesto rođenja, postoje i teorije koje imenuju Tbilisi, prestonice Gruzije, kao mesto njegovog rođenja.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: EPA

Njegova politička karijera dostigla je vrhunac 2004. godine kad je postao ministar spoljnih poslova, međutim preraspoređen je 2008. kada je predsednik postao Dmitrij Medvedev, ali se na funkciju vratio 2012. kada je Putin ponovo stupio na dužnost šefa države.

Poznat je po svojim čvrstim političkim stavovima, koji su prozrokovale razne kritike i kontroverze, posebno nakon spoljne politike tokom pregovora i rata sa Ukrajinom i Sirijom. Zovu ga i Putinovom desnom rukom, jer je uvek lojalno zastupao i podržavao njegovu politiku, bilo da je u pitanju rat ili nešto drugo. Zbog tvrdih i nepromenljivih stavova, koji su zapravo stavovi Kremlja, dobio je nadimak Gospodin Njet.

Iako ima 74 godine, ne pokazuje želju da napusti poziciju, a to koliko ga Putin ceni, govori i cinjenica da je odlučio da ga zadrži, iako po svim standardima treba da ide u penziju.

Ume da kaže 'NJET'
Ume da kaže "NJET"foto: Profimedia

Privatni život

Sergej Lavrov oženio se tokom studija za MarijU Aleksandrovnu, Par ima ćerku Ekaterinu, koja je rođena i rasla u Njujorku. Ekatarija je završila prestižni fakultet Kolumbiju, gde je pratila očeve stope, i završila političke nauke. Ekatarina se 2008. udala za Aleksandera Vinokurova. Nedugo nakon toga, 2010, Lavrov je postao deda dečaku Leonidu.

Knjige, gitara i fudbal su mu strasti

Lavrov je, pored svog političkog života, poznat i po mnogobrojnim hobijima i aktivnostima. Veliki je fan poezije, koju rado i piše, a i aktivno svira gitaru. Član je i rafting kluba, pasionirani fan fudbala, koji voli privatno i da igra, a navodno i osnivač nacionalne fudbalske lige.

Lavrov govori ruski, engleski, francuski i sinhala jezik koji je naučio tokom godina života na Šri Lanki.

Sergej Lavrov je strastveni pušač
Sergej Lavrov je strastveni pušačfoto: Printscreen

Sergej Lavrov je takođe i pušač i poznat je po tome što se prilikom mnogih putovanja žalio jer u zatvorenim prostorima, pa ne može da zapali cigaretu. Oni koji ga znaju svedoče da ministar uz sebe uvek nosi pepeljaru kako bi u svakom trenutku mogao da zapali cigaru, njegov veliki porok.

Ruski diplomata - šaljivdžija?

Sergej Lavrov je ozbiljan ruski diplomata, ali svojim čestim šaljivim sarkastičnim komentarima nasmeje naciju, čime ublažava neke ozbiljne situcije. Jedan od situacija je ona tokom Američkih izbora kad se našalio rekavši: "Reši ćemo taj problem, bez brige."

Bonus video:

04:14

PUTIN ĆE PRIZNATI KOSOVO, A LAVROV JE AMERIČKI IGRAČ?! General u penziji: Ukrajinci smrskavali glave Rusima

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.