USKORO KREĆU NAJVEĆI IZBORI NA SVETU: Od ovih brojki i podataka će vam se zavrteti u glavi
Indija, Foto: Indranil Mukherjee / AFP / Profimedia

najveći izbori na svetu

USKORO KREĆU NAJVEĆI IZBORI NA SVETU: Od ovih brojki i podataka će vam se zavrteti u glavi

U Indiji uskoro počinju najveći izbori na svetu

Objavljeno:

Skoro milijardu ljudi moći će da glasa na opštim izborima u Indiji, koji će se trajati skoro sedam nedelja od 19. aprila, na kojima će premijer Narendra Modi pokušati da osvoji treći uzastopni mandat. Izbori za Lok Sabhu, donji dom parlamenta sa 543 mesta, trajaće do 1. juna i očekuje se da će na njima učestvovati kandidati iz više od 2.400 političkih partija. Ovo su neke činjenice o opštim izborima u Indiji, najvećem demokratskom procesu na svetu.

Brojke

Skoro 970 miliona Indijaca može da glasa na više od milion biračkih mesta širom zemlje. Indijska izborna komisija zaposliće skoro 15 miliona državnih službenika, od kojih su mnogi nastavnici i mlađi kadar, da pomognu u vođenju izbora. Izbori će biti održani u sedam faza. Očekuje se da će glasovi biti prebrojani i objavljeni rezultati 4. juna, a ceo izborni proces trebalo bi da bude završen do 6. juna.

Stranke

Očekuje se da će Modijeva nacionalistička Bharatiia Janata Partija (BJP), dominantna politička grupacija, osvojiti više od 272 mesta koja su potrebna za većinu. Modi predviđa da će BJP osvojiti 370 mandata, a njegov politički savez Nacionalni demokratski savez preko 400, što bi bilo najviše u protekle četiri decenije.

Pristalice indijske kongresne stranke
Pristalice indijske kongresne strankefoto: Indranil Mukherjee / AFP / Profimedia

Opoziciona Kongresna partija, koja je vladala Indijom većinu vremena od nezavisnosti 1947. godine, formirala je savez od 28 partija pod nazivom INDIJA (Indijski nacionalni savez za razvoj inkluzije) kako bi se zajedno borili protiv BJP. Savez je podeljen zbog neslaganja oko dodele mesta zajedničkim kandidatima.

Proces

Indija koristi elektronske glasačke mašine, uvedene 1982. godine, a na ovim izborima biće korišćeno 5,5 miliona ovih mašina.Birači glasaju pritiskom na dugme pored imena kandidata i simbola stranke.

Prema smernicama indijske izborne komisije, biračka mesta bi trebalo da budu u krugu od dva kilometra od svakog birača, a izborni zvaničnici često moraju da putuju danima ili se penju na brda da bi stigli do lokacija u udaljenim oblastima. U jednom slučaju, zvaničnici su morali da putuju kroz džunglu u zapadnoj državi Gudžarat da bi došli do jednog glasača.

Bonus video:

06:25

DA LI SU JUNSKI BEOGRADSKI IZBORI DOBRA ODLUKA? Eksperti tvrde: Vučić izbio glavni adut opozicije, neće biti reprize 2020. godine

(Espreso/Mondo/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.