IMAJU ROK PO 42 DANA: Hamas dostavio Izraelu uslove za oslobođenje TAOCA, ključne su TRI FAZE
Pojas Gaze, Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

RAT U IZRAELU

IMAJU ROK PO 42 DANA: Hamas dostavio Izraelu uslove za oslobođenje TAOCA, ključne su TRI FAZE

Hamas želi da se njegovi uslovi za talački dogovor odvijaju u tri faze, pri čemu svaka faza traje 42 dana

Objavljeno:

Hamas je otkrio uslove za sporazum o taocima koje je predložio i koji su prosleđeni izraelskim zvaničnicima, uključujući oslobađanje 50 zatvorenika za svaku ženu vojnika i trajni prekid vatre, navodi se u izveštaju u petak katarskog izvora vesti Al-Džazira.

Prema izveštaju, Hamas želi da se njegovi uslovi za dogovor o taocima odvijaju u tri faze, pri čemu bi svaka trajala 42 dana.

Navodno, grupa je tražila da se IDF tokom prve faze povuče iz ulice Rašid i Salah al-Din u Gazi, kako bi se raseljeni civili mogli vratiti svojim kućama.

Tokom druge etape mora biti objavljen potpuni i trajni prekid vatre, a tek tada će Hamas početi da oslobađa izraelske taoce u zamenu za palestinske zatvorenike.

Hamas
foto: Printscreen twitter

U izveštaju je precizirano da za svaku ženu vojnika koju oslobodi Hamas, Izrael mora da oslobodi 50 palestinskih zatvorenika. Takođe je pomenuto da 30 zatvorenika za koje je Hamas tražio da budu oslobođeni izdržavaju doživotne kazne u izraelskom zatvoru.

Konačno, u izveštaju se navodi da će treća faza uključivati "sveobuhvatnu rekonstrukciju" Gaze, ali nije precizirano šta to znači.

Izrael tek treba da odgovori na zahteve Hamasa

Izraelski zvaničnici su u četvrtak primili ove navodne zahteve od Hamasa preko katarskih posrednika i trenutno o njima razgovaraju.

Dok izraelski zvaničnici tek treba da javno kažu šta su bili zahtevi Hamasa, neki su izjavili da je Hamasov stav i dalje veoma tvrd.

Do ovog trenutka, SAD su uporno govorile da je dogovor na stolu uključivao šestonedeljnu pauzu u ratu i oslobađanje 40 talaca, prvenstveno žena i starijih zarobljenika.

Navodni Hamasov predlog bi trajao tri puta duže nego bilo koji drugi plan o prekidu vatre o kojem razgovara bilo koja od drugih uključenih strana.

Bonus video:

03:05

ZAŠTO IZRAEL NEMA ISTI TRETMAN KAO RUSIJA? ZATO ŠTO NIKAD NIŠTA NIJE RAVNOPRAVNO! Zejna o šok odluci organizatora Evrovizije

(Espreso/Telegraf.rs/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.