IZRAELSKI PREMIJER SE POHVALIO PLANOVE ZA POJAS GAZE OD KOJIH SE DIŽE KOSA NA GLAVI: Ovo su detalji
Benjamin Netanijahu, Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL

palestina i izrael

IZRAELSKI PREMIJER SE POHVALIO PLANOVE ZA POJAS GAZE OD KOJIH SE DIŽE KOSA NA GLAVI: Ovo su detalji

Netanjahu je nakon rata zvanično predstavio planove za Pojas Gaze

Objavljeno:

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu predstavio je članovima ratnog kabineta plan za Pojas Gaze, prema kojem je cilj da se umesto palestinske militantne grupe Hamas instaliraju "lokalni zvaničnici" koji nisu povezani sa terorizmom da upravljaju službama u enklavi, objavila je Netanijahuova kancelarija.

To je prvi put da su planovi za Pojas Gaze nakon rata zvanično predstavljeni kabinetu na odobrenje, piše Tajms of Izrael. U dokumentu koji je Netanijahu predstavio na sastanku u četvrtak ne pominje se konkretno Palestinska uprava, niti se isključuje njeno učešće u posleratnom upravljanju Pojasom Gaze.

Umesto toga navodi se da će civilne poslove u Gazi voditi „lokalni zvaničnici“ koji imaju „administrativno iskustvo“ i koji nisu povezani sa, kako je navedeno, „zemljama ili entitetima koji podržavaju terorizam“.

1 / 7 Foto: Majdi Fathi / Zuma Press / Profimedia

U saopštenju se ističe da će dokument poslužiti kao osnova za buduće diskusije u vezi sa posleratnim upravljanjem Pojasom Gaze. U planu je navedeno da je neposredan cilj da Izraelske odbrambene snage (IDF) nastave postizanje svojih ciljeva, a to su uništavanje vojnih kapaciteta i infrastrukture Hamasa i Islamskog džihada i oslobađanje talaca, a kao dugoročan cilj navedeno je uklanjanje svake bezbednosne pretnje iz Pojasa Gaze.

Kao srednjoročni cilj navodi se da će IDF zadržati neograničenu slobodu da deluje u celom Pojasu Gaze kako bi sprečio ponovnu pojavu „terorističkih aktivnosti“. Ističe se da će Izrael nastaviti već pokrenuti projekat uspostavljanja sigurnosne tampon zone na palestinskoj strani granice Pojasa Gaze.

Bonus video:

05:50

NETANJAHU JE PRIVRŽEN PUTINU, ČIM SE RAT ZAVRŠI, VOJSKA PREUZIMA Đukić: Traže ostavku Gutereša, OVO JE PREVRŠILO svaku meru

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.