MARTA JE POSLEDNJA OSOBA NA PLANETI KOJA ŽIVI SA ČELIČNIM PLUĆIMA: Razbolela se kao DETE, a ako mašina stane...
Marta Lilard, Foto: Facebook/MarthaLillard

Bolest

MARTA JE POSLEDNJA OSOBA NA PLANETI KOJA ŽIVI SA ČELIČNIM PLUĆIMA: Razbolela se kao DETE, a ako mašina stane...

Nakon što je ove nedelje preminuo čovek koji je 70 godina živeo u ovoj mašini, navodno je žena iz Oklahome jedina koja i dalje živi sa čeličnim plućima

Objavljeno:

Nakon što je pre nekoliko dana saopšteno da je umro Pol Aleksandar (78), čovek koji je više od 70 godina proveo živeći u gvozdenim plućima, čini se da je ostala samo još jedna osoba na svetu koja je zarobljena u ovoj mašini.

U pitanju je Marta Lilard (76) iz Oklahome, koja takođe živi uz pomoć čeličnih pluća.

Kao i Pol, Marta se razbolela od polia ili dečje paralize kada je bila dete. Ona je slavila svoj peti rođendan 8. juna 1953. godine u zabavnom parku u Oklahomi. Samo nedelju dana kasnije porodica ju je odvela u bolnicu nakon što se probudila sa ukočenim vratom i prehladom. Ubrzo potom stigla je šokantna dijagnoza: Marta ima dečija paralizu. Narednih šest meseci provela je u gvozdenim plućima u bolnici.

Marta Lilard
Marta Lilardfoto: Facebook/MarthaLillard

Od tada je bolest oblikovala svakodnevni život sada 76-godišnjakinje. Iako bi volela da ide u školu sa decom svojih godina ili da ide na kampovanje sa svojom braćom i sestrama, morala je da ostane kod kuće. Do danas ona spava u gvozdenim plućima.

Iako ju je uređaj koštao određenog iskustva - nije mogla da ima decu ni da radi - naučila je da vidi mašinu kao svog prijatelja.

"To je ono što me održava. To je ono što me leči. Ovo mi omogućava da dišem sledećeg dana. Smatram to prijateljem, veoma dragim prijateljem",

Marta i dan danas pokušava da izvuče najbolje iz svoje situacije. Ali jednom se osećala posebno izgubljenom. Tada je došlo do nestanka struje zbog jakog zimskog nevremena.

Generator za hitne slučajeve takođe se nije pokrenuo, a Marta je bila zarobljena u mašini.

Bila je nasmrt uplašena.

"To je skoro kao da si živ zakopan. Imala sam poteškoća sa disanjem. I sećam se da sam sama sebi naglas rekla "Neću da umrem"

Na sreću uspela je da pozove hitnu pomoć i da se spasi.

Da podsetimo, Pol Aleksandar, čovek koji je 70 godina živeo sa čeličnim plućima, preminuo je ove nedelje.

Pol Aleksandar
Pol Aleksandarfoto: Printscreen/ Youtube/ The Dallas Morning News

Aleksandar, koji je bio poznat kao "muškarac sa čeličnim plućima" ili "polio Pol", ostao je paralizovan nakon što je 1952. godine oboleo oddečje paralize u Teksasu kada je imao šest godina.

Mogao je da pomera samo glavu, vrat i usta i skoro je umro pre nego što su ga doktori stavili u čeličnu kutiju.

Mašina ga je održavala u životu skoro sedam decenija, ali je nažalost na njegovoj GoFundMe stranici otkriveno da je umro u ponedeljak, 11. marta.

Polio ili dečja paraliza je u 20. veku postala jedna od najzabrinjavajućih dečijih bolesti u tim oblastima. Prvu polio vakcinu je razvio tokom 1950-ih Džonas Solk. Decenijama je ova bolest, zahvaljujući vakcinaciji, gotovo potpuno iskorenjena, ali se ovaj virus i dan danas vraća.

Virus može da izazove ozbiljnu bolest, paralizu i trajne posledice za zdravlje a njegova stopa smrtnosti je između 5 i 10 odsto. Širi se oralno-fekalnim putem i najčešće pogađa decu predškolskog uzrasta.

Zahvaljujući vakcinaciji, broj slučajeva od 1988. godine smanjen je za čak 99 procenata. U brojkama, sa procenjenih 350.000 slučajeva godišnje u više od 125 država, ova brojka svela se na 175 tokom 2019.

Praktično iskorenjenim se smatra svuda u svetu osim u delovima Azije.

Bonus video:

02:52

PREHLAĐENI STE DUŽE NEGO INAČE? JAVITE SE LEKARU, POD HITNO! Doktorka Kolundžić objašnjava da bi ovo mogla da bude PRAVA DIJAGNOZA

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.