ARGENTINSKI PREDSEDNIK ZGROZIO ŽENE ZA 8. MART: Da li je REALNO da je to URADIO, kuda ide ovaj svet, SRAMOTNO!
Havijer Milej, Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

argentina

ARGENTINSKI PREDSEDNIK ZGROZIO ŽENE ZA 8. MART: Da li je REALNO da je to URADIO, kuda ide ovaj svet, SRAMOTNO!

Havijer Milej se drži i dalje regresivnih formi te abortus smatra "ubistvom"

Objavljeno:

Predsednik Argentine Havijer Milej istakao je tokom obraćanja studentima da abortus koji je legalan u nekoj zemlji, smatra "ubistvom", a pristalice takvog čina "ubicama".

Milej, za koga se znalo da se protivi abortusu, ali nije javno govorio o tom pitanju otkako je preuzeo dužnost pre tri meseca, međutim, ovog puta je izrazio svoj stav obraćajući se učenicima jedne katoličke škole.

"Upozoravam vas, za mene je abortus ubistvo i to mogu da vam pokažem, sa matematičke, filozofske i liberalne tačke gledišta", rekao je Milej dva dana uoči Dana žena.

On je dodao da su oni koji su podržavali njenu dekriminalizaciju 2020. godine u latinoameričkoj državi "ubice".

Nakon preuzimanja dužnosti, Milej je, između ostalog, najavio zatvaranje Nacionalnog instituta za borbu protiv diskriminacije (INADI). Predsednik, koji sebe opisuje kao "anarhokapitalistu", više puta je izrazio nameru da zatvori institucije i organizacije koje smatra "beskorisnim".

Njegova vlada je prošlog meseca zabranila upotrebu vulgarnih reči u vojsci i jasno stavila do znanja svoju nameru da je iskoreni iz državne službe.

Havijer Milej
Havijer Milejfoto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Tokom govora u Davosu u januaru, Havijer Milej je kritikovao "socijalnu pravdu", "radikalni feminizam" i "krvavi abortus".

Abortus u Argentini je legalan kao izborna medicinska procedura tokom prvih 14 nedelja od začeća. Zakon o abortusu je liberalizovan nakon što je Nacionalni kongres usvojio zakon o dobrovoljnom prekidu trudnoće u decembru 2020. Ova mogućnost je predviđena ako je trudnoća posledica teškog silovanja, kao i ako je ugrožen život ili zdravlje trudnice.

Bonus video:

16:43

Vrhovni sud Amerike omogućio ukidanje prava na abortus: Brankica Janković o pravima žena u Srbiji

(Espreso/ Telegraf/ A.Đ/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.