U TOKU JEDNA OD NAJVEĆIH EVAKUACIJA OD DRUGOG SVETSKOG RATA! Nezapamćena DRAMA, hiljade NAPUSTILE DOMOVE (VIDEO)
Engleska policija, Foto: Matthew Cooper / PA Images / Profimedia

UZBUNA!

U TOKU JEDNA OD NAJVEĆIH EVAKUACIJA OD DRUGOG SVETSKOG RATA! Nezapamćena DRAMA, hiljade NAPUSTILE DOMOVE (VIDEO)

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je evakuacija jedna od najvećih od Drugog svetskog rata

Objavljeno:

Jedna veoma opasna neeksplodirana bomba iz Drugog svetskog rata oprezno se danas prevozi kroz jugozapadni engleski lučki grad Plimut vojnim konvojem da bi bila odložena u more, što je izazvalo jednu od najvećih evakuacija u Ujedinjenom Kraljevstvu od rata.

Policija Devona i Kornvola je saopštila da će bomba, nađena u dvorištu tamošnje stambene kuće u utorak, biti odneta do navoza za trajekt da bi bila odložena u more iza lukobrana.

Veruje se da je bomba teška oko 500 kilograma, kaže Ministarstvu odbrane.

Više od 3.000 ljudi je evakuisano iz svojih domova. Ministarstvo odbrane saopštilo je da je evakuacija jedna od najvećih od Drugog svetskog rata.

Odluka o premeštanju bombe doneta je posle procene stručnjaka za uklanjanje bombi da bi postojao preveliki rizik, uključujući i uništenje većeg broja kuća, ako bi se manipulisalo bombom i ona eksplodirala u dvorištu gde je nađena.

Policijski nadzornik Fil Vilijams je objasnio da "postoji element rizika i vojska ga je procenila i smatra da je ovo najmanji rizik".

Glavna železnička linija je zatvorena dok prolazi konvoj, a trajekti ne plove, autobusi su preusmereni. Škole i vrtići su zatvoreni i svim preduzećima je rečeno da zaposlene pošalju kući.

Džil Perit, pomoćnik predsednik Gradskog veća Plimuta, rekao je da je više od 1.000 osoblja i policajaca i vojnika bilo uključeno u bezbedno uklanjanje bombe.

Plimut, glavni britanski primorski grad, bio je na meti nemačke Luftvafe tokom Drugog svetskog rata. Najteže bombardovanje bilo je tokom sedam noći u martu i aprilu 1941. Tokom rata, više od 1.100 civila u tom gradu je poginulo od napada iz vazduha.

Od kraja rata neeksplodirana ubojna sredstva su redovno nalažena širom Velike Britanije. Procenjuje se da 10 odsto nemačkih bombi koje su bačene tokom rata nije eksplodiralo, mnoge u gradovima.

Bonus video:

00:07

U dvorište pokojnog Dragoslava Kosmajca sinoć je bačena bomba

(Espreso/ Beta/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.