TRAMPU SAOPŠTENE NAJBOLJE MOGUĆE VESTI: Trlja RUKE, šta će REĆI BAJDEN?!
Donald Tramp i Džozef Bajden, Foto: Profimedia

IZBORI U AMERICI

TRAMPU SAOPŠTENE NAJBOLJE MOGUĆE VESTI: Trlja RUKE, šta će REĆI BAJDEN?!

Tramp je dugo bio izuzetno popularan među republikancima Nevade, ali je imao i druge prednosti među ključnim ličnostima stranke u toj državi

Objavljeno: 10:45h

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp odneo je pobedu na primarnim republikanskim izborima u Nevadi, gde je bio jedini veliki kandidat koji se takmičio, i osvojio svih 26 njenih delegata.

Da bi Tramp zvanično dobio nominaciju Republikanske stranke za predstojeće predsedničke izbore potrebno je da prikupi 1.215 delegata, što bi, kako piše AP, mogao da dostigne već u martu.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Profimedia

Trampove pristalice, od kojih su neki nosili Trampove kape i košulje, čekali su juče u dugim redovima, kako bi, kako su rekli, podržali bivšeg predsednika u takmičenju koje bi mu donelo treću uzastopnu pobedu u republikanskoj predsedničkoj trci.

Bivša ambasadorka Ujedinjenih nacija Niki Hejli ocenila je da su izbori u Nevadi "namešteni" tako da favorizuju Trampa, i na kraju, na republikanskim predizborima u Nevadi koji su održani u utorak, završila iza opcije "nijedan od ponuđenih kandidata".

Tramp je dugo bio izuzetno popularan među republikancima Nevade, ali je imao i druge prednosti među ključnim ličnostima stranke u toj državi.

Predsednik Republikanske stranke Nevade Majkl Mekdonald i državni Republikanski nacionalni odbornik Džim DeGrafenrajd bili su među šest republikanaca u državi optuženih za krivična dela da su poslali sertifikate Kongresu lažno tvrdeći da je Tramp osvojio Nevadu 2020. godine.

Posle Nevade, unustranačko takmičenje u Republikanskoj partiji biće održano 24. februara u Južnoj Karolini, gde je Tramp i dalje popularan.

Glasanje
Glasanjefoto: Dragan Kadić

Međutim, njegova unutarstranačka rivalka Hejli, koja je dva puta pobedila na primarnim izborima kao guverner Južne Karoline, nada se da će imati koristi od prednosti domaće države.

Tramp je do sada pobedio na takmičenjima u tri države - Nevadi, Ajovi i Nju Hempširu, kao i u poslaničkom klubu republikanaca na američkim Devičanskim ostrvima, piše BBC.

Bivši lider SAD očekuje da će osvojiti veliki broj delegata tokom izbora na takozvani Super utorak 5. marta, što bi ga približilo tome da postane pretpostavljeni kandidat Republikanske partije na predsedničkim izborima u novembru ove godine.

Tramp, bivši predsednik SAD, nije se takmičio na primarnim izborima, koji ne dodeljuje nijednog delegata potrebnog za pobedu u stranačkoj trci za predsedničku nominaciju, piše Glas Amerike i dodaje da se umesto toga, usredsredio na stranačke skupove (kokuse) koji će mu da se približi tome da postane nosilac zastave republikanaca.

To znači da su rezultati republikanskih primarnih izbora tehnički besmisleni piše VOA uz ocenu da oni i dalje predstavljaju sramotu za Hejli, koja je nastojala da se pozicionira kao kandidatkinja koja zaista može da se takmiči sa Trampom.

Tramp i Melanija
Tramp i Melanijafoto: Profimedia

Umesto toga, postala je prvi predsednički kandidat bilo koje stranke koji je izgubio trku od "nijednog od ponuđenih kandidata" otkako je ta opcija uvedena u Nevadi 1975.

U Nevadi su održana dva odvojena glasanja, na kokusima i predizborima, zbog spora između Republikanske partije Nevade i zakonodavnog tela te države koji je pod kontrolom demokrata.

Predizbori se razlikuju od kokusa po tome što kokusi traju obično oko sat vremena i birači za to vreme sede u istoj prostoriji i slušaju kratke govore pristalica kandidata, pre nego što im se podele listići, koje odmah zaokruže i koji se nakon toga broje na licu mesta.

Na predizborima, s druge strane, birači se lično prijavljuju izbornim radnicima kada stignu na mesto za glasanje, nakon čega na glasačkom listiću u kabini tajno glasaju zaokruživanjem ili dopisivanjem imena kandidata.

Predizbore organizuju vlasti u pojedinim državama, dok kokuse organizuju stranke.

Bonus video:

01:58

AKO TRAMP DOĐE NA VLAST KURTIJU JE ODZVONILO Miletić obrazložio: U obrnutom slučaju, takođe će biti RADIKALNIH promena

(Espreso/Telegraf/A.M./Agencije/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.