ORBANU NE DAJU NI DAN MIRA: Mađarski premijer pod novim PRITISKOM, udarili su JAKO po njemu, NE PIŠE MU SE DOBRO!
Viktor Orban, Foto: Profimedia

nato

ORBANU NE DAJU NI DAN MIRA: Mađarski premijer pod novim PRITISKOM, udarili su JAKO po njemu, NE PIŠE MU SE DOBRO!

Orban sada ima problem sa Alijansom i pristankom za ulazak Švedske u NATO

Objavljeno:

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je u Briselu da su on i njegove kolege iz NATO upozorili danas Mađarsku da više ne odlaže davanje pristanka na članstvo Švedske u ovom vojnom savezu, a takođe je upozorio da strpljenje u Vašingtonu ima svoje granice.

Poslanici stranke Fideš premijera Mađarske Viktora Orbana koja ima apsoultnu parlamentarnu većinu u toj zemlji bojkotovali su u ponedeljak hitno zasedanje nacionalne skupštine na kojoj je trebalo da se glasa o pridruženju Švedske Severnoatlantskoj alijansi.

Sa pridruženjem mora da se saglasi svaka članica NATO, i to su učinile sve one - osim Mađarske, pa je Fidešovim bojkotom produženo njeno odlaganje odluke, koje traje 18 meseci, a koje je razbesnelo saveznike te zemlje. Fideš od jula 2022. godine, kada je dotle neutralna Švedska pod utiskom ruske invazije na Ukrajinu zatražila članstvo u NATO, koči pristupni proces tvrdeći da švedski političari iznose "blatantne laži" o stanju demokratije u Mađarskoj. Ta stranka insistira da premijer Švedske prvo dođe u Mađarsku, pa da se onda ide na glasanje o članstvu u Alijansi.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

"Čuli smo nacionalnog savetnika za nacionalnim savetnikom kako govore da je krajnje vreme da se Švedska primi, i da se direktno obraćaju predstavniku Mađarske", rekao je Saliven novinarima posle sastanka najviših bezbednosnih zvaničnika zemalja NATO u štabu NATO u Briselu. Saliven je rekao da su on i njegove kolege stavili do znanja Mađarskoj da je "stvar kredibilnosti i obaveze da oni poduzmu neophodne korake" kako bi se završila parlamentarna procedura ratifikacije pristupanja Švedske Alijansi.

Američki zvaničnik je kazao da mu nije namera da "stoji ovde danas i upućuje pretnje ili da spekuliše o koracima" koje će SAD poduzeti, ali je dodao: "Naravno da naše strpljenje po ovom pitanju ne može da bude neograničeno". SAD će "nastaviti da pažljivo ovo posmatraju, ali se nadaju da će u najbližoj budućnosti doći do konstruktivnog razrešenja ovog pistanja", dodao je Saliven.

Viktor Orban, kojeg ostale članice Evropske unije optužuju da sputava demokratiju u svojoj zemlji, razišao se sa svojim NATO saveznicima time što je zauzeo prijateljski stav prema Rusiji nakon što je ona povela rat protiv Ukrajine i okupirala deo njene teritorije. Orban je rekao da je pozvao švedskog premijera Ulfa Kristersona u Budimpeštu da razmotre "buduću saradnju na polju bezbednosti i odbrane kao saveznici i partneri".

Ukoliko u međuvremenu ne bude sazvana još jedna hitna sednica mađarskog parlamenta na temu ratifikacije pristupanja Švedske NATO, parlament u Budimpešti će imati redovno zasedanje 26. februara.

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.