ŠTA SE TO DEŠAVA U TURSKOJ?! To što se pojavilo OZBILJNO ĆE UZDRMATI ERDOGANOV REŽIM!
Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u januaru ubrzala na 64,86 odsto sa decembarskih 64,77 odsto, Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

poskupljenje

ŠTA SE TO DEŠAVA U TURSKOJ?! To što se pojavilo OZBILJNO ĆE UZDRMATI ERDOGANOV REŽIM!

Centralna banka Turske (TCMB) je prethodno u decembru povećala referentnu kamatnu stopu na 42,5 odsto sa 40 odsto

Objavljeno: 13:00h

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u januaru ubrzala na 64,86 odsto sa decembarskih 64,77 odsto, objavio je danas Turski institut za statistiku - Turkstat. To znači da je inflacija u Turskoj najviša u poslednjih 14 meseci.

Turska lira je, istovremeno, na berzama pala na novi istorijski minimum u odnosu na dolar, pošto se američka valuta danas prodaje za 30,55 lira. Na godišnjem nivou su u januaru najviše porasle cene usluga u hotelima, kafeima i restoranima, za 92,27 odsto, kao i u obrazovanju 79,81 odsto, zdravstvu 78,57 odsto, transportu 77,54 odsto, navodi se na veb stranici Turkstata.

Turska, ilustracija
Turska, ilustracijafoto: Miloš Dojčinović

Alkoholna pića i duvan su godišnje poskupeli za 61,60 odsto, odeća i obuća za 40,62 odsto, a hrana i bezalkoholna pića za 69,71 odsto. Na mesečnom nivou, inflacija je skočila za 6,70 odsto u odnosu na decembar.

Godišnja stopa bazne inflacije u Turskoj u januaru iznosi 70,48 odsto.

Centralna banka Turske (TCMB) je prethodno u decembru povećala referentnu kamatnu stopu na 42,5 odsto sa 40 odsto, saopštivši da postojeći nivo domaće tražnje, stabilni rast cena u sektoru usluga i geopolitički rizici i dalje vrše pritisak na rast inflacije u Turskoj, preneli su mediji.

Ovaj skok inflacije se dogodio samo nekoliko dana posle ostavke guvernerke Centralne banke Turske, Hafize Gaje Erkan. Nju je prošle subote na ovoj poziciji zamenio bivši zamenik guvernera, Fatih Karahan, koji je proveo gotovo dve decenije kao ekonomista u Banci Federalne rezerve u Njujorku.

Gaje Erkan je, inače, na čelo Centralne banke Turske došla tek na leto 2023. godine.

Bonus video:

04:41

NATO ĆE SVE DOZVOLITI, SAMO DA ERDOGAN NE NAPUSTI SAVEZ! Zoronjić: Potreban im je novi turski strateški kanal ka Crnom moru

(Espreso/Telegraf/V.K/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.