ERDOGAN NIJE MOGAO DA SAČEKA DA PUTIN DOĐE! Turski PREDSEDNIK otkrio O ČEMU ĆE RAZGOVARATI - svi se PLAŠE ISHODA
Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

javljeno je

ERDOGAN NIJE MOGAO DA SAČEKA DA PUTIN DOĐE! Turski PREDSEDNIK otkrio O ČEMU ĆE RAZGOVARATI - svi se PLAŠE ISHODA

To je prvo putovanje ruskog lidera nekoj zemlji članici NATO od invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022

Objavljeno: 08:06h

Turski predsednik RedžepTajip Erdogan razgovaraće sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o novom mehanizmu za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora tokom predstojeće posete Turskoj, otkrio je ministar spoljnih poslova Hakan Fidan. Sastanak se očekuje 12. februara, rekao je ranije turski zvaničnik.

To je prvo putovanje ruskog lidera nekoj zemlji članici NATO od invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. Postoje napori da se pronađu 'novi načini' za transport ukrajinskog žita na svetska tržišta, kao i da se 'betonira' ta mogućnost, rekao je Fidan u intervjuu televiziji A Haber, dodajući da će Erdogan to pitanje pokrenuti na sastanku.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

Fidan je rekao da su neki brodovi već uspeli da prevezu ukrajinsko žito iz Crnog mora, čak i bez dogovora, i da Turska želi da takvu situaciju 'razjasni' novim mehanizmom. Ankara pokušava da ubedi Rusiju da se ponovo pridruži Inicijativi za crnomorsko žito, iz koje se povukla u julu 2023, godinu dana nakon što je pokrenuta uz posredovanje UN.

Kijev kaže da su u toku razgovori o oživljavanju sporazuma, dok Moskva ocenjuje da nema izgleda za njegovo ponovno uspostavljanje.

Bonus video: PUTIN JE DEKICA ČIJA NAS SMRT NE BI IZNENADILA Analitičar predviđa kako bi ovo uticalo na tok RATA U UKRAJINI i sudbinu Rusije

01:41

PUTIN JE DEKICA ČIJA NAS SMRT NE BI IZNENADILA Analitičar predviđa kako bi ovo uticalo na tok RATA U UKRAJINI i sudbinu Rusije

(Espreso/Index.hr/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.