HAOS NA AERODROMIMA ŠIROM NEMAČKE: Otkazano na HILJADE LETOVA, osoblje ŠTRAJKUJE!
Aerodrom, Foto: Profimedia

štrajk

HAOS NA AERODROMIMA ŠIROM NEMAČKE: Otkazano na HILJADE LETOVA, osoblje ŠTRAJKUJE!

Otkazani su letovi na aerodromu u Nemačkoj

Objavljeno:

Osoblje obezbeđenja nekoliko aerodroma u Nemačkoj danas je stupilo u štrajk i očekuje se da će više od hiljadu letova biti otkazano tokom dana. Radnici obezbeđenja napustili su danas svoja radna mesta na većini velikih nemačkih aerodroma u okviru jednodnevnog štrajka koji ima za cilj da se pojača pritisak na vladu u sporu oko plata, što je dovelo do masovnih otkazivanja letova u Nemačkoj.

Štajk nije uticao na aerodrom u Minhenu (MUC), kao ni na manje aerodrome u Bavarskoj. Uoči početka štrajka, otkazana su sva poletanja iz Berlina, Hamburga i Štutgarta, iz Kelna je otkazano četiri petine planiranih letova, a u Dizeldorfu trećina.

Prema procenama aerodromskog udruženja ADV, oko 1.100 letova otkazano je ili odloženo zbog štrajka, kojim je pogođeno oko 200.000 putnika, prenosi nemački Špigel. Nemački sindikat Ver.di pozvao je radnike da štrajkuju na 11 aerodroma: u Frankfurtu, Hamburgu i Berlinu, Bremenu, Hanoveru, Kelnu, Diseldorfu, Drezdenu, Erfurtu, Lajpcigu i Štutgartu, što je najavljeno i na portalu Aero.rs.

Aerodrom
Aerodromfoto: Profimedia

Sindikat Verdi traži povišice za 2,80 evra po satu za sve zaposlene i bonuse za prekovremeni rad koji će početi od prvog dodatnog sata, a dosadašnje tri runde pregovora nisu donele dogovor o platama za oko 25.000 radnika obezbeđenja. Udruženje poslodavaca kaže da je ponudilo povišicu od četiri odsto ove godine i tri odsto sledeće godine, kao i ustupke kada se uvedu bonusi za prekovremeni rad. Pregovori bi trebalo da se nastave 6. februara.

Bonus video:

00:16

Posle drugog pokušaja, avion iz Istanbula za Pariz, uspešno je sleteo na aerodrom Nikola Tesla

(Espreso/ Mondo/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.