POLJOPRIVREDNICI U FRANCUSKOJ NAJAVILI HAOS! Danas BLOKIRAJU pristupe velikim gradovima, evo šta spremaju za Pariz
Protesti u Francuskoj, Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

haos

POLJOPRIVREDNICI U FRANCUSKOJ NAJAVILI HAOS! Danas BLOKIRAJU pristupe velikim gradovima, evo šta spremaju za Pariz

Poljoprivrednici sa traktorima nemaju nameru da ulaze u Pariz

Objavljeno:

Francuski poljoprivrednici danas će blokirati pristupe velikim gradovima, a za Pariz su naveli da planiraju "opsadu", preneli su tamošnji mediji.

Vlasti će danas raposrediti oko 15.000 policijaca, dok je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin) zamolio policiju i žandarmeriju da pokažu umerenost i da intervenišu samo u krajnjem slučaju, ako je ugrožen integritet ljudi ili u slučaju ozbiljne štete na objektima.

Vozila žandarmerije već su sinoć viđena na nekim lokacijama, posebno oko međunarodnog aerodroma Roasi Šarl de Gol, kod Pariza.

Vodeći sindikat poljoprivrednika FNSEA saopštio je da poljoprivrednici sa traktorima nemaju nameru da ulaze u Pariz već da blokiraju nekoliko strateških saobraćajnica, preneo je list Figaro na svom sajtu.

Protest, Francuska
foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Poljoprivrednici su rekli da ne znaju koliko će dugo trajati blokada i da će to da zavisi od odluka novog premijera Gabrijela Atala (Gabriel Attal).

Blokade su najavljene oko drugih gradova, kao što su Lion, Bordo i Marsej gde će biti organizovane takozvane "operacije puža" odnosno spora vožnja do mesta blokade.

Pored poljoprivrednika u Bordou će biti i protest vozača taksija, koji su takođe najavili blokade nekih puteva, preneli su francuski mediji koji na svojim sajtovima prenose mape sa lokacijama koje će biti blokirane.

Poljoprivrednici su nezadovoljnim najavljenim merama vlade.

Atal je u petak predstavio hitne mere, uključujući i odustajanje od povećanja poreza na dizel (GNR), velikih naknada za uzgajivače čija su goveda bila zaražena hemoragičnom bolešću i teških sankcija protiv tri poljoprivredno-prehrambenih proizvođača koji nisu poštvali francuske zakone o cenama.

Protest, Francuska
foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Poljoprivrednici posebno osuđuju pad prihoda, niske penzije, inflaciju i stranu konkurenciju.

Nezadovoljstvo francuskih poljoprivrednika dešava se pošto su njihove kolege u Nemačkoj mobilisane od kraja decembra protiv reforme oporezivanja dizela u poljoprivredi koju je donela vlada kancelara Olafa Šolca (Scholz).

Bonus video:

01:50

NEVIĐEN PROTEST POLJOPRIVREDNIKA U NEMAČKOJ! Šokantna izjava predsednika IFO instituta: Oni su veoma uticajna i jaka grupa

(Espreso/Beta/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.