MEĐUNARODNI SUD PRAVDE ODLUČIO O HITNIM MERAMA PROTIV IZRAELA! Evo šta je NALOŽENO
Međunarodni sud pravde, Foto: ANP / ddp USA / Profimedia

DONETA ODLUKA

MEĐUNARODNI SUD PRAVDE ODLUČIO O HITNIM MERAMA PROTIV IZRAELA! Evo šta je NALOŽENO

Međunarodni sud pravde u petak je izdao početnu presudu ističući da postoji verovatan rizik da Izrael tamo počini genocid, i odbacio je zahtev Izraela da se slučaj Južne Afrike odbaci

Objavljeno: 13:59h

Sudije Međunarodnog suda pravde (MSP) danas su doneli odluku o hitnim merama protiv Izraela, nakon optužbi Južne Afrike da operacija izraelske vojske u Pojasu Gaze predstavlja genocid.

Međunarodni sud pravde u petak je izdao početnu presudu ističući da postoji verovatan rizik da Izrael tamo počini genocid, i odbacio je zahtev Izraela da se slučaj Južne Afrike odbaci.

"Po mišljenju suda, čini se da bar neka dela i propusti koje je Izrael počinio u Gazi mogu da potpadaju pod odredbe Konvencije o genocidu. U svetlu sledećeg, sud zaključuje da ima nadležnost da razmatra slučaj na osnovu člana 9. Konvencije o genocidu. Sud smatra da ne može da udovolji zahtevu Izraela da se slučaj skine sa opšte liste", rekla je sudija Džoan Donahju.

Nakon iznošenja niza citata visokih izraelskih političara i zvaničnika UN, Donahju je rekla da su "navedene činjenice i okolnosti dovoljne da se zaključi da su bar neka od prava koja polaže Južna Afrika i za koja traži zaštitu verodostojna".

"Ovo je slučaj u pogledu prava Palestinaca u Gazi da budu zaštićeni od dela genocida i povezanih zabranjenih dela navedenih u članu 3 i prava Južne Afrike da traži od Izraela da se pridržava obaveza potonjeg prema konvenciji", navela je sudija i dodala da je situacija u Gazi veoma osetljiva.

Ona je istakla da je neophodno da sud "ukaže na određene mere".

"Razmatrajući uslove privremenih mera koje je tražila Južna Afrika i okolnosti slučaja, sud zaključuje da navedene mere ne moraju biti identične onima koje su tražene. Sud smatra da s obzirom na sadašnju situaciju, Izrael mora da u u skladu sa svojim obavezama po Konvenciji o genocidu u odnosu na Palestince u Gazi, preduzme sve mere u okviru svojih ovlašćenja da spreči činjenje svih dela u okviru člana dva Konvencije, posebno... ubijanje grupa koje su pripadnici grupe nanosi ozbiljne telesne ili psihičke povrede članovima grupe", rekla je Donahju.

Deca u razorenom Pojasu Gaze
Deca u razorenom Pojasu Gazefoto: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta je sud naložio

Izrael, kaže ona, takođe mora da preduzme mere da spreči "namerno nametanje grupi uslova života sračunatih da dovedu do njenog fizičkog uništenja u celini ili delimično i nametanje mera za sprečavanje rađanja unutar grupe".

"Sud podseća da ova dela spadaju u delokrug člana dva konvencije kada su počinjena sa namerom da se u celini ili delimično uništi grupa takvih. Sud dalje smatra da Izrael mora odmah da obezbedi da njegove vojne snage ne počine nijedno od gore navedenih dela. Sud takođe smatra da Izrael mora da preduzme mere u okviru svojih ovlašćenja da spreči i kazni direktno i javno podsticanje na izvršenje genocida, u odnosu na pripadnike palestinske grupe u Pojasu Gaze. Sud dalje smatra da Izrael mora preduzeti hitne i efikasne mere kako bi omogućio pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći za rešavanje nepovoljnih uslova života sa kojima se suočavaju Palestinci u Pojasu Gaze", navela je sudija.

Kako je rekla Izrael mora odmah da obezbedi da njegove vojne snage ne počine nijedno od pomenutih dela – ubijanje Palestinaca ili nanošenje ozbiljnih telesnih ili psihičkih povreda.

"Izrael mora da preduzme mere u okviru svojih mogućnosti da spreči i kazni direktno i javno podsticanje na izvršenje genocida u odnosu na pripadnike palestinske grupe“, rekla je Donahju.

"Izrael mora preduzeti hitne i efikasne mere za osnovne usluge i humanitarne mere", rekla je i istakla da Izrael mora da podnese izveštaj sudu u roku od mesec dana od ove naredbe.

"Izrael takođe mora da preduzme efikasne mere da spreči uništavanje i obezbedi očuvanje dokaza u vezi sa navodima o delima u okviru člana dva".

Podsetimo, Izrael je negirao da je počinio genocid, nazivajući te optužbe "lažnim". Ranije ovog meseca, Južna Afrika je zatražila od MSP-a da naredni hitnu obustavu "razorne izraelske vojne kampanje u Gazi".

Južnu Afriku je, u međuvremenu, na različite načine podržalo 30 zemalja i organizacija. Izrael je odbacio optužbe o genocidu i naveo da ima pravo da se brani, kao i da je ciljao je militante Hamasa, ne palestinske civile.

Bonus video:

09:28

AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU?! Petronijević: Ukoliko se u Hagu dokaže da je IZRAEL IZVRŠIO GENOCID, pokrenuće se i ODGOVORNOST SAD-a

(Espreso/ Telegraf/ I.N./ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.