SKANDALOZAN OBRT IZ MAĐARSKE! Najnovije vesti posle ORBANOVE EKSPLOZIVNE IZJAVE, ovo će izazvati POTRES U SVETU
Viktor Orban, Foto: Profimedia

GORUĆA TEMA!

SKANDALOZAN OBRT IZ MAĐARSKE! Najnovije vesti posle ORBANOVE EKSPLOZIVNE IZJAVE, ovo će izazvati POTRES U SVETU

Za pristupanje Švedske potrebno je službeno odobrenje svih država članica, uključujući Mađarsku, ali odobrenje Turske smatralo se najvećom preostalom preprekom

Objavljeno:

Predsednik mađarskog parlamenta Laszlo Kover rekao je danas da nema hitnosti u odobravanju kandidature Švedske za članstvo u NATO-u, nakon što je Turska ostavila samo Mađarsku kao državu koja otežava ratifikaciju Švedske, piše Reuters.

Opšta skupština Turske, u kojoj vladajući savez predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ima većinu, glasala je sa 287 glasova za odobravanje zahteva koji je Švedska prvi put podnela 2022., u nastojanju za jačanjem svoje sigurnosti kao odgovora na rusku invaziju Ukrajine.

Za pristupanje Švedske potrebno je službeno odobrenje svih država članica, uključujući Mađarsku, ali odobrenje Turske smatralo se najvećom preostalom preprekom.

Viktor Orban i Redžep Tajip Erdogan
Viktor Orban i Redžep Tajip Erdoganfoto: EPA-EFE/VIVIEN CHER BENKO / HUNGARIAN PM OFFICE / HANDOUT HANDOUT HUNGARY OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Mađarski premijer Viktor Orban, koji neguje dobre odnose sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uprkos ratu u Ukrajini, rekao je juče da će pozvati predstavnike da odobre pristupanje Švedske prvom mogućom prilikom.

Viktor Orban i Vladimir Putin
Viktor Orban i Vladimir Putin foto: Profimedia

Odlaganje traje mesecima

Mađarski parlament inače trenutno ne zaseda. Opoziciona socijalistička stranka saopštila je prošle sedmice da će tražiti vanrednu sednicu kako bi se odobrila kandidatura Švedske za ulazak u NATO, čija se ratifikacija u mađarskom parlametu odgađa već mesecima.

"Ne sumnjam da će jedna od opozicionih stranaka, koje stalno idu protiv mađarskih interesa, pozvati na vanrednu sednicu, ali to verovatno neće uspeti", rekao je Laszlo Kover, predsednik parlamenta i član Orbanovog vladajućeg Fidesza.

"Ne osećam neku posebnu hitnost. Štaviše, ne mislim da postoji vanredna situacija", rekao je Kover.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg juče je ponovo pozvao premijera Orbana da ratifikuje pristup Švedske NATO-u.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenbergfoto: EPA-EFE/Kiko Huesca

Švedski ministar spoljnih poslova rekao je danas kako pretpostavlja da je Mađarska svesna da je ranije rekla da neće biti poslednja zemlja članica NATO-a koja će ratifikovati zahtev Švedske za pridruživanje odbrambenom savezu, izvestio je dnevnik Aftonbladet.

"Pretpostavljam da je Mađarska strana svesna obećanja datih spoljnom svetu. Da ne biste trebali biti poslednji koji će ratifikovati Švedsku", citira dnevnik ministra spoljnih poslova Tobiasa Bilstroma.

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.