SLUŠAJTE ŠTA JE ORBAN SAD SMISLIO! Zbog NOVE IDEJE će se mnogima dići KOSA NA GLAVI, rešio da ozbiljno ZABIBERI...
Viktor Orban, Foto: Profimedia

MAĐARSKI PREMIJER

SLUŠAJTE ŠTA JE ORBAN SAD SMISLIO! Zbog NOVE IDEJE će se mnogima dići KOSA NA GLAVI, rešio da ozbiljno ZABIBERI...

Nova ponuda Mađarske stigla je u petak na sastanku proračunskih zvaničnika EU

Objavljeno:

Mađarska je signalizirala da bi mogla prekinuti svoje protivljenje korišćenju proračuna EU za slanje novca Ukrajini, ali samo pod uslovom da joj se dopusti godišnje blokiranje isplata. Premijer Viktor Orban postao je glavni protivnik paketa pomoći od 50 milijardi evra Ukrajini kada je stavio veto na tu meru na dramatičnom sumitu lidera EU u decembru.

Nova ponuda Mađarske stigla je u petak na sastanku proračunskih zvaničnika EU 27. Budimpešta je signalizirala da bi mogla odobriti finansiranje pod uslovom da se od država članica traži da ga odobre jednoglasno iz godine u godinu, tvrde trojica diplomata za Politico.

Šta bi ovakva odluka značila? Dala bi Orbanu pravo da blokira finansiranje EU Ukrajini iz godine u godinu ili da uceni Brisel u zamenu za povlačenje veta. U decembru je Komisija deblokirala oko 10 milijardi evra Mađarskoj koji su bili zamrznuti zbog kršenja vladavine prava, što su kritičari videli kao pobedu Orbana.

Na sastanku u petak Mađarska je predložila da EU svake godine Ukrajini dodeljuje 12.5 milijardi evra bespovratnih sredstava i zajmova. Prema originalnom predlogu Komisije, 50 milijardi evra uključivalo je 17 milijardi evra bespovratnih sredstava i 33 milijarde evra neproračunskih kredita do 2027.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Priprema se plan B

Diplomati iz nekoliko prestonica EU izjasnili su se protiv plana. "Sedmogodišnji proračun EU višegodišnji je okvir, ne možemo ga raditi iz godine u godinu", rekao je jedan zvaničnik.

Diplomati se još uvek nadaju da će doći do kompromisa i da će Orban, prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina koji je više puta napadao vojnu podršku EU Ukrajini, povući svoj veto tokom sledećeg samita u februaru.

Ako to ne uspe , izvršna vlast EU priprema rezervni plan za nastavak usmeravanja novca u Ukrajinu bez podrške Mađarske, naznačila jeUrsula fon der Lajen. U izjavi za Politico mađarska vlada rekla je da se njeno stajalište o finansiranju Ukrajine nije promenillo:

"Mađarska pozdravlja činjenicu da Evropska komisija dobro napreduje u razvoju plana B, koji predviđa da se finansiranje Ukrajine treba osigurati izvan proračuna EU. Ono što oni vide kao plan B za Mađarsku je bio plan A."

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.