"STANOVNICI GAZE SU UKORENJENI U MREŽU TERORA": Izrealski predsednik oštro govorio o "CARSTVU ZLA"
Isak Hercog, Foto: Profimedia

palestina i izrael

"STANOVNICI GAZE SU UKORENJENI U MREŽU TERORA": Izrealski predsednik oštro govorio o "CARSTVU ZLA"

Hercog je u Davosu izrazio svoju bojazan oko pojasa Gaze

Objavljeno:

Predsednik Izraela Isak Hercog izjavio je danas da su stanovnici Gaze ukorenjeni u mrežu terora i dodao da postoji "carstvo zla" koje potiče iz Teherana i sa kojim bi trebalo da se suoči snažna koalicija.

Hercog je na skupu u Davosu rekao i da se milijarde dolara troše za destibilizaciju sveta i da Iran finansira svoje saveznike širom regiona, da podrije svaki mirovni proces.

On je rekao da je izraelsko društvo bilo potreseno napadima Hamasa 7.oktobra i da su nad Izraelcima počinjeni zločini, uključujući silovanja, odsecanja glava i spaljivanja čitavih porodica.

1 / 9 Foto: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

Hercog je pomenuo dečaka Kfira Bibasa, koji danas puni jednu godinu u zatočeništvu Hamasa, pošto su on, njegov četvorogodišnji brat i roditelji oteti i odvedeni kao taoci u Gazu.

Predsednik Izraela je pozvao prisutne u Davosu i "ceo univerzum" da rade neumorno na oslobađanju svih talaca. Najstariji talac ima 85 godina, dodao je Hercog.

On je još rekao da želi bolju budućnost za Palestince, označivši ih "našim susedima".

Za izraelske građane je rekao da oni sad ne mogu da misle o mirovnom sporazumu, jer svako najpre želi da zna da li mu se može obezbediti sigurnost.

1 / 8 Foto: EPA ALAA BADARNEH

"Svaki Izraelac želi da zna da neće biti napadnut sa severa, juga ili istoka", dodao je Hercog i podsetio da je godinama pozivao na mir sa izraelskim susedima, ali da teror ne može biti prihvaćen i da mora biti potpuno zaustavljen.

U optužbi protiv Izraela za genocid u Međunarodnom sudu pravde Južna Afrika je navela da je Hercog kao predsednik potpisivao bombe namenjene Gazi i govorio da je "čitavo stanovništvo Gaze odgovorno za 7.oktobar", te da "retorika o civilima koji nisu svesni i nisu umešani apsolutno nije istina", a da će se Izraelci boriti "dok im ne slome kičmu", podseća britanski Gardijan.

Hercog je u Davosu danas još rekao i da ljudi koji podržavaju Hamas podržavaju varvarski teror.

Bonus video:

03:49

ZAŠTO IM BRITANIJA ŠALJE PODMORNICE SA NUKLEARNIM BOJEVOM GLAVOM? Stručnjaci za Kurir TV: Videćemo kako će Palestina ODGOVORITI

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.