REŠENA MISTERIJA AKTIVNOSTI VULKANA U KOJI CEO SVET GLEDA SA STREPNJOM: Struka UPOZORAVA, ovo se nije desilo od...
Island, Ilustracija, Foto: printscreen/youtube/afartv, AP Photo Marco Ugarte AP

ISLAND

REŠENA MISTERIJA AKTIVNOSTI VULKANA U KOJI CEO SVET GLEDA SA STREPNJOM: Struka UPOZORAVA, ovo se nije desilo od...

Ribarski grad je uglavnom evakuisan zbog pretnje od erupcije prošlog meseca, a najnovija vulkanska aktivnost je od tada popustila

Objavljeno:

Vulkanska erupcija koja je progutala kuće u islandskoj ribarskoj luci Grindavik potvrđuje da se dugo neaktivna linija raseda koja prolazi ispod zemlje probudila, preteći da će izbaciti lavu uz upozorenje u godinama koje dolaze, upozoravaju stručnjaci.

Užarena lava progutala je u nedelju nekoliko kuća na ivici grada Grindavik, jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika.

Ribarski grad je uglavnom evakuisan zbog pretnje od erupcije prošlog meseca, a najnovija vulkanska aktivnost je od tada popustila, saopštile su u ponedeljak vlasti severnoatlantske zemlje.

Ostrvo se prostire na Srednjoatlantskom grebenu, pukotini na dnu okeana koja razdvaja evroazijsku i severnoameričku tektonsku ploču.

Nedeljna erupcija bila je peta za manje od tri godine na poluostrvu Rejkjanes, na kojoj ranije nije bilo vekovima.

"Posle osam vekova relativnog prekida i potpunog prestanka površinske aktivnosti, ušli smo u novu epizodu razdvajanja ploča koja bi mogla da potraje nekoliko godina, a verovatno i decenija", rekao je za AFP vulkanolog Patrik Alard sa francuskog Instituta za fiziku du Glob de Paris.

Čak i pre prve od pet erupcija u martu 2021. godine, naučnici su videli kako se tlo izobličava, sa magmom koja se uzdiže iz dubina i prodire u područje 3 do 10 kilometara ispod površine.

Kako je ta magma probijala svoj put prema gore kroz pukotine na Zemlji, počele su da se javljaju erupcije.

Dve poslednje erupcije koje su se dogodile prošlog meseca i u nedelju, obe su pretile Grindaviku, a bile su kratke i prethodile su im vrlo malo seizmičke aktivnosti.

To pokazuje da je magma veoma blizu površine, spremna da izbije.

Tankoća Zemljine kore blizu linije raseda ispod Islanda će pomoći da se ova magma oslobađa pritiska.

Ali ne očekuje se da će količina koja će zaista izbiti sa površine Zemlje biti ogromna.

Lokacija ove krhke linije raseda će verovatno i dalje predstavljati problem.

To predstavlja pretnju za obližnju geotermalnu elektranu Svartsengi, koja obezbeđuje struju i vodu za 30.000 stanovnika poluostrva Rejkjanes.

1 / 8 Foto: EPA-EFE/ICELANDIC MET OFFICE / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Erupcije su takođe primorale da se zatvori Plava laguna, popularna turistička destinacija u blizini Grindavika, poznata po svojim geotermalnim banjama.

Alard je rekao da je Grindavik izgrađen na tokovima lave od pre 800 godina, što postavlja pitanje (logike) samog postojanja grada.

I verovatno će biti malo upozorenja pre sledeće erupcije.

Tokom poslednje dve erupcije, bilo je samo nekoliko sati kritične seizmičke aktivnosti da se upozori da se magma brzo izdiže na površinu, rekao je on.

Postojao je i rizik od podvodne erupcije, koja bi mogla da stvori eksplozivni fenomen, oslobađajući više vulkanskog pepela.

Upravo je ogromna količina pepela koju je vulkan Ejafjalajokul izbacio u atmosferu 2010. godine izazvala globalni haos u turizmu, prinudivši otkazivanje oko 100.000 letova i ostavivši više od 10 miliona putnika na cedilu.

Međutim, stručnjaci smatraju da je malo verovatno da će se takav ekstremni događaj dogoditi na poluostrvu Rejkjanes.

Bonus video:

02:21

VULKAN U KONGU

(Espreso/ Science alert/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.