HAMAS PRISTAO DA PRUZME OD IZRAELA LEKOVE ZA BOLESNE TAOCE: Evo šta su tražili ZAUZVRAT
Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

javljeno je

HAMAS PRISTAO DA PRUZME OD IZRAELA LEKOVE ZA BOLESNE TAOCE: Evo šta su tražili ZAUZVRAT

Kako prenosi Rojters, pomoć će sutra biti prebačena iz Katara u Egipat, odakle će biti dostavljena u Gazu

Objavljeno:

Katar i Francuska postigli su dogovor sa Izraelom i palestinskom islamističkom grupom Hamas o hitnoj isporuci lekova za oko 45 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamenu za isporuku humanitarne i medicinske pomoć za najugroženije palestinske civile.

Kako prenosi Rojters, pomoć će sutra biti prebačena iz Katara u Egipat, odakle će biti dostavljena u Gazu preko graničog prelaza Rafa.

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Majed Al Ansari poručio je da sporazum znači da će "lekovi, zajedno sa drugom humanitarnom pomoći, biti isporučeni civilima u Pojasu Gaze, u najugroženijim oblastima, u zamenu za isporuku lekova potrebnih za Izraelce zarobljene u Gazi", ali nije naveo kolika i kakva konkrenot pomoć će biti isporučena civilima.

Rat u Palestini, Palestina, rat, Izrael
foto: EPA-EFE ATEF SAFADI

Ranije je šef kriznog centra francuskog Ministarstva spoljnih poslova Filip Lalio rekao da su ovi pregovori trajali nedeljama i da je prvobitna ideja potekla od porodica nekih od izraelskih talaca.

Međunarodni komitet Crvenog krsta će koordinirati isporuku na terenu.

Među taocima u Gazi je i dvoje francuskih državljana, ali nikome od njih nisu hitno potrebni lekovi, navodi Rojters.

Bonus video: SAVETNIK ZA DIPLOMATIJU SAD-a EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV UOČI IZBORA: Ako Tramp pobedi, ohrabrivaće Izrael da potpuno ELIMINIŠE HAMAS

02:50

SAVETNIK ZA DIPLOMATIJU SAD-a EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV UOČI IZBORA: Ako Tramp pobedi, ohrabrivaće Izrael da potpuno ELIMINIŠE HAMAS

(Espreso/Agencije/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.