OVA SVETSKA ŽARIŠTA PRETE DA EKSPLODIRAJU U 2024. GODINI: Preti nam velika OPASNOST, na pomolu čak 3 RATA?
Pojas Gaze, Foto: AP Photo Abed Khaled

ZVECKANJE ORUŽJEM

OVA SVETSKA ŽARIŠTA PRETE DA EKSPLODIRAJU U 2024. GODINI: Preti nam velika OPASNOST, na pomolu čak 3 RATA?

Velika zabrinutost od novih ratova u svetu

Svetska žarišta koja prete da eksplodiraju u 2024: Prete nam 3 nova rata, zveckanje oružjem čuje se svaki dan

Objavljeno:

Sve češće se u rečniku brojnih svetskih zvaničnika pominje reč "rat". Ovo ne čudi kada su u pitanju Rusija, Ukrajina, Izrael i Hamas, ali povod za zabrinutost je kada to kažu lideri Švedske. To je i učinio švedski ministar civilne odbrane Karl-Oskar Bolin, kada je upozorio građane da je rat potencijalni scenario. Trenutno postoji nekoliko tačaka u svetu u kojima prete novi, ili eskalacija već postojećih sukoba, a upravo je Skandinavija jedna od njih.

Švedski zvaničnici su upozorili svoje građane da budu „spremniji nego ikada“ za potencijalni rat.

„Pripremite se, realno je“

Švedski ministar civilne odbrane Karl-Oskar Bolin je tokom godišnje konferencije u Salenu izdao upozorenje građanima.

„Za naciju kojoj je mir bio ugodan saputnik gotovo 210 godina, ideja da je to nepomična konstanta je opasnija nego ikad. Mnogi su to rekli pre mene, ali dopustite da to učinim u zvaničnom svojstvu i vrlo jasno: Moglo bi doći do rata u Švedskoj“, rekao je Bolin.

Dodao je da njegove reči nisu za cilj imale da izazovu strah, već da stvore svest o situaciji. Istakao je kako su i Ukrajinci verovatno mislili da je njihov sukob s Rusijom stvar prošlosti sve dok Putin nije odlučio ilegalno da anektira Krim 2014, a zatim osam godina kasnije pokrene potpunu invaziju na zemlju.

Skandinavija i Rusija

Finska je nedavno u potpunosti zatvorila svoje granice s Rusijom. Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je na neodređene „probleme“ s Finskom i rekao da je naredio uspostavljanje novog vojnog okruga u regijama koje se graniče sa tom nordijskom zemljom.

Vladimir Putin
foto: Printscreen/Youtube/Daily Mail

„Imamo dokaze koji pokazuju da, za razliku od ranije, ne samo da ruske granične vlasti puštaju ljude bez odgovarajuće dokumentacije na finsku granicu, već im takođe aktivno pomažu da dođu do granične zone“, rekla je finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen.

Finska je preokrenula svoju dugogodišnju politiku neutralnosti nakon invazije Moskve na Ukrajinu i početkom ove godine postala 31. članica NATO-a. Od tada je Finska pojačala vojnu obuku rezervnih jedinica i nadzor granice, dozvoljavajući NATO avionima da patroliraju graničnim vazdušnim prostorom.

Takođe, još jedna zemlja koja strahuje od potencijalnog sukoba sa Rusijom jeste Litvanija, zbog ruske enklave Kalinjingrad.

Severna i Južna Koreja

„Na ivici smo nuklearnog rata“, rekao je nedavno predsednik Severne Koreje Kim Džong Un i naredio vojnim zvaničnicima da se prireme. On, pre svega, pominje moguću konfrontaciju sa Južnom Korejom i Amerikom, zbog čega je vojna proizvodnja u punom pogonu.

Severnokorejski lider potvrdio je da će u narednoj godini njegova zemlja lansirati još tri vojna špijunska satelita, proizvesti više nuklearnog oružja i uvesti modernu, automatizovanu borbenu opremu bez ljudskih posada.

Južna Koreja
foto: EPA/South Korea Navy St Fleet

On je najavio značajno povećanje ukupne borbene spremnosti kako bi se Severna Koreja izborila sa neprijateljskim potezima koje predvode Sjedinjene Američke Države.

Kina i Tajvan

Vlasti u tajvanskom regionu poslale su upozorenje u kome se navodi da je kineski satelit preleteo vazdušni prostor iznad južnog dela ostrva.

U kratkoj poruci Ministarstva odbrane u Tajpeju, koja je poslata korisnicima mobilnih telefona na ostrvu, nema dodatnih informacija.

Kina sve češće najavljuje da je ovo godina kada će se ujediniti sa Tajvanom, dok vlasti iz Tajpeja strahuju od potencijalne konfrontacije i invazije.

Bliski istok

Iako sukob na Bliskom istoku uveliko traje, nedavno su zaraćene strane povukle poteze koji mogu dovesti do eskalacije. Zbog napada Izraela i ubistva zamenika šefa političkog biroa Hamasa Saleha al-Arurija u Bejrutu, militantna organizacija Hezbolah zapretila je osvetom Tel Avivu.

Vođstvo Hezbolaha poručilo je da ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu predstavlja „ozbiljan napad na Liban“ i „opasan razvoj događaja“ u ratu sa Izraelom.

Hamas, Izrael, Rat u Izraelu
foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Tako su ubrzo tri pripadnika Hezbolaha ubijena u napadu izraelske besilotne letelice na vozilo u kojem su se nalazili u južnom Libanu, desetak kilometara od izraelske granice.

Istovremeno, izraelski mediji javljaju da je dron napunjen eksplozivom lansiran iz Libana eksplodirao u štabu Severne komande izraelske vojske u Safedu.

Hezbolah je saopštio da je gađao bazu dronovima kao odgovor na ubistvo visokog zvaničnika Hamasa u Libanu prošle nedelje i ubistvo komandanta Hezbolaha u udarima na jug libanske teritorije, za šta ta proiranska militantna grupa optužuje Izrael.

Ukrajina i Rusija

Invazije Rusije na Ukrajinu traje od 24. februara 2022. godine, dok je rat u Donbasu počeo 2014. godine. Zasada, nema naznaka da će ovaj sukob u skorije vreme biti okončan.

Bonus video:

03:00

POSTUPA LI HAMAS PO PLANU JEDNOG ČOVEKA KOJI JE GODINAMA BIO U IZRAELSKOM ZATVORIMA?! Miletić: Glavni problem su nestali taoci

(Espreso/Nova/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.