DOK RATOVI U EVROPI I NA BLISKOM ISTOKU BESNE, JEDAN SE UPRAVO ZAUSTAVLJA! Jedan potez OKONČAO KRVAVE SUKOBE
Rat, ilustracija, Foto: EPA-EFE ATEF SAFADI

prekid vatre

DOK RATOVI U EVROPI I NA BLISKOM ISTOKU BESNE, JEDAN SE UPRAVO ZAUSTAVLJA! Jedan potez OKONČAO KRVAVE SUKOBE

Unutar Mjanmara došlo je do "prekida vatre bez daljnjeg napredovanja"

Objavljeno:

Pobunjenički savez u severnom Mjanmaru pristao je na prekid vatre s vladajućom vojskom tokom pregovora u kojima posreduje Kina, nakon višemesečne koordinirane ofanzive koja je pretila oslabiti moć hunte.

Vojska, koja je svrgnula izabranu vladu 2021. godine, od kraja oktobra bori se protiv saveza snaga etničkih manjina koje se bore za prekid kontrole nad njihovim regijama. Posebno je došlo do intenzivnog nasilja duž sjeverne granice s Kinom.

Zajednička ofanziva, koju podupire paralelna prodemokratska vlada predvođena civilima, predstavljala je najveći izazov na bojnom polju za huntu od puča i izazvala je zabrinutost u Kini zbog mogućnosti poremećaja u pograničnoj trgovini i priliva izbeglica.

Mjanmar
Mjanmarfoto: Profimedia

Vođa jedne od pobunjeničkih skupina, TNLA, rekao je Rojtersu u petak da su "Savez tri bratstva" i vojska pristali na "prekid vatre bez daljnjeg napredovanja". Odbio je biti imenovan zbog osetljivosti pitanja.

"Sa strane (saveza), dogovor je suzdržati se od ofanzivnih napada na neprijateljske kampove ili gradove. S vojne strane, dogovor je da se ne upuštaju u napade vazdušnim udarima, bombardovanjem ili teškim oružjem", rekao je.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da su mirovni pregovori održani u kineskom gradu Kunmingu 10. i 11. januara, gde su se "dve strane složile odmah da prekinu vatru i zaustave rat".​

Bonus video:

03:06

U ŠVEDSKOJ ALARMANTNO?! SRPKINJA DIREKTNO IZ GETEBORGA ZA KURIR: Prete odzimanjem državljanstva onima koji neće U RAT!

(Espreso/ Jutarnji list/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.