NAPADAJU BRODOVE U CRVENOM MORU, DECENIJU RATUJU PROTIV VLADE: Ko su Huti čije položaje su napale ZAPADNE SNAGE?
Huti, Foto: MOHAMMED HUWAIS / AFP / Profimedia

bukti

NAPADAJU BRODOVE U CRVENOM MORU, DECENIJU RATUJU PROTIV VLADE: Ko su Huti čije položaje su napale ZAPADNE SNAGE?

Zapadne snage su preduzele akciju nakon što su brodove napali Huti - pobunjenička grupa koju podržava Iran i koja kontroliše veliki deo Jemena

Objavljeno:

Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napad na Jemen kao "očigledno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena" i kršenje međunarodnih zakona.

Napadi "neće imati nikakav drugi rezultat osim podsticanja nesigurnosti i nestabilnosti u regionu“, rekao je portparol ministarstva Naser Kanani u postu na Telegram grupi ministarstva. U međuvremenu, libanska oružana grupa Hezbolah koju podržava Iran takođe je osudila udare na Jemen.

"Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD punopravni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regionu", saopštila je grupa koju podržava Iran, prenosi Rojters. Napadi dronovima i raketama na teretne brodove u Crvenom moru sada su podstakli SAD i UK da izvedu vazdušne napade na ciljeve u regionu.

Crveno more
Crveno morefoto: Danil Shamkin / Zuma Press / Profimedia

Zapadne snage su preduzele akciju nakon što su brodove napali Huti - pobunjenička grupa koju podržava Iran i koja kontroliše veliki deo Jemena. Američki predsednik DŽo Bajden rekao je da su američka i britanska vojska uspešno započele napade rano u petak na ciljeve Huta uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije.

Pogođeno je više od 12 lokacija, uključujući prestonicu, Sanu i Hudajdu, uporište Huta na Crvenom moru. Ciljevi u Jemenu uključivali su logistička čvorišta, sisteme protivvazdušne odbrane i skladišta oružja. Napadi su počeli nakon početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Huti su izjavili da podržavaju Hamas i rekli da će gađati svaki brod koji putuje u Izrael. Nije jasno da li su svi napadnuti brodovi zapravo išli tamo. U novembru su zaplenili, kako su rekli, izraelski teretni brod. Od tada su napali nekoliko komercijalnih plovila dronovima i balističkim projektilima.

Napadi Huta u Crvenom moru porasli su za 500 odsto između novembra i decembra. Pretnja je postala tolika da su velike brodarske kompanije prestale da plove u regionu, a troškovi osiguranja su porasli 10 puta od početka decembra. Velike brodarske kompanije, uključujući rekle su da preusmeravaju brodove dalje od Crvenog mora.

Strah je da će cene goriva porasti i da će lanci snabdevanja biti oštećeni. Skoro 15 odsto globalne pomorske trgovine prolazi kroz Crveno more, koje je Sueckim kanalom povezano sa Mediteranom i predstavlja najkraći brodski put između Evrope i Azije. Vašington je optužio Iran da je "duboko uključen" u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru, piše BBC.

Huti
Hutifoto: AP

Huti su naoružana grupa iz podsekte jemenske šiitske muslimanske manjine, Zaidi. Ime su preuzeli po osnivaču pokreta Huseinu al Hutiju. Formalno poznata kao Ansar Alah grupa je formirana 1990-ih da bi se borila protiv onoga što su oni videli kao korupcije tadašnjeg predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Huti od 2014. godine vode građanski rat protiv jemenske vlade. Vladu je protiv Huta podržala koalicija arapskih zemalja koju predvode Saudijska Arabija i UAE. Do početka 2022. godine rat je izazvao oko 377.000 smrtnih slučajeva i raselio četiri miliona ljudi, prema UN.

Huti se izjašnjavaju kao deo iranske "osovine otpora" protiv Izraela, SAD i šireg Zapada - zajedno sa Hamasom i Hezbolahom.

Bonus video:

02:20

IZRAEL MORA DA UBRZA OPERACIJU INAČE SE UKLJUČUJE SPONZOR?! Huti odlično opremljeni, jasno je KO stoji iza njihovog napada!

(Espreso / Mondo / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.