ATAL VEĆ PRVOG DANA POSLAO SNAŽNU PORUKU: Njegova misija će mnogima poremeti planove
Gabrijel Atal, Foto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

ozbiljan političar

ATAL VEĆ PRVOG DANA POSLAO SNAŽNU PORUKU: Njegova misija će mnogima poremeti planove

Novi francuski premijer Gabrijel Atal već prvog dana na funkciji premijera države poslao je snažnu poruku o svojim budućim planovima

Objavljeno: 16:27h

Novi francuski premijer Gabrijel Atal već prvog dana na funkciji premijera države poslao je snažnu poruku o svojim budućim planovima, koji će, prema oceni analitičara poremetiti planove desničara u zemlji. Istovremeno, na njih je reagovala i Nemačka, kao jedna od najvećih evropskih sila, i to ne pozitivno.

„Nema bezbednosti bez policije. Širom Francuske ljudi teže redu i spokoju. Porodice su imale ulogu u uspostavljanju autoriteta u društvu, a ne vidim društvo bez reda i pravila. Dakle, to je, takođe, odgovornost porodica, a jasno je i odgovornost škola. To je odgovornost društva u celini“, rekao je novi premijer, prenosi Gardijan.

Atala (34), bivšeg ministra obrazovanja, ove nedelje je Emanuel Makron imenovao za premijera, čime je postao najmlađi šef vlade u istoriji Francuske. Kako prenosi pomenuti medij, Atal ima cilj da osvoji i drugi mandat.

Očekuje se da će Atal imenovati novu vladu do kraja nedelje i da će Džerald Darmanin nastavljati da obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova.

Gabrijel Atal
foto: Marin Ludovic/Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Čini se da Atal već u prvih 24 sata na funkciji pokušava da pridobije glasače koji su se okrenuli krajnjoj desnici ili koji nisu glasali na izborima. Nastojao je da pokaže, ne samo autoritet, već i spremnost da pažljivije sluša i radnike sa niskim i srednjim primanjima koji se bore da sastave kraj s krajem, one koji je bore sa poteškoćama stanovanja ili obrazovanja.

Pozajmivši ideju iz predsedničke kampanje Nikole Sarkozija 2007. godine, Atal je apelovao na radnike koji svoju svakodnevicu vide kao borbu, obraćajući se vrednim, i često nedovoljno plaćenim Francuzima koji „rano rane“. Njegovo imenovanje ocenjeno je i kao način da Makron povrati simpatije, ali i da se dođe do većeg broja glasača.

Atal je, takođe, prvi francuski premijer koji je javno priznao da je homoseksualac ​​i govorio je o sopstvenom iskustvu prolaska kroz maltretiranje drugih ljudi. Za vreme prvog Makronovog mandata ,bio je u romantičnoj vezi sa njegovim političkim savetnikom Stefanom Sežurneom.

Svoju empatiju prema građanima pokazao je i tokom putovanja u delove severne Francuske, koji su bili pogođeni obilnim poplavama.

„Niko vas neće zaboraviti“, obećao je Atal. Jednom vlasniku kome je kafić potopljen u poplavama, rekao je da „ne odustaje od borbe“ i obećao mu da će se vratiti da popije kafu sa njim.

Gabrijel Atal
foto: Blondet Eliot/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U selu Klarmaris rekao je da želi da pokaže „solidarnost“ sa onima koji su pretrpeli štetu od poplava.

Atal je započeo političku karijeru na centrističkom krilu Socijalističke partije, pre nego što se pridružio Makronovom centrističkom projektu. Ali, kao ministar obrazovanja, on je predstavio politiku koja se dopala desnici, a za koju je Nacionalni skup rekao da je uzeta iz manifesta krajnje desnice. To je podrazumevalo uniforme u školama i zabranu nošenja abaja.

Kao ministar javnih finansija, takođe se pozabavio argumentima krajnje desnice da se visoki porezi ne troše pravilno na javne usluge. Vodio je akciju da biračima objasni kako se njihov novac troši.

Široko rasprostranjeno nezadovoljstvo javnosti zbog porasta troškova života i prošlogodišnje sporne penzione reforme ozbiljno su pogodili Makronov rejting i uticalo na glasanje za izbore za Evropski parlament, gde Makronova centristička partija zaostaje iza Le Penove.

Gabrijel Atal
foto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Atal je bio jedan od najpopularnijih francuskih političara poslednjih meseci. Kazao je da je jedan od glavnih prioriteta ponovno naoružavanje Francuske, što ne prija mnogim evropskim zemljama, naročito Nemačkoj. Pojedini tamošnji zvaničnici već su komentarisali kako su iznenađeni Atalovim imenovanjem i planovima, navodeći njegove godine i nedostatak iskustva kao potencijalni problem.

Naglasio je da je poslednjih meseci posvetio „svu svoju energiju“ na obnovi francuskog obrazovnog sistema.

„Ja nosim ovaj cilj sa sobom u Matinjon. To je majka svih bitaka“, poručio je on.

Brižit Makron, predsednikova supruga, rekla je u televizijskom programu u utorak da je Atal „čovek od akcije“.

Bonus video:

02:17

EVO ZAŠTO MAKRON OKLEVA DA UVEDE VANDREDNO STANJE U FRANCUSKOJ! Stručnjaci smatraju da su ovo NAJBRUTALNIJI PROTESTI u ovom veku

(Espreso/Nova/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.