PRVO OGLAŠAVANJE NOVOIZABRANOG PREMIJERA FRANCUSKE: Obratio se MAKRONU, pa otkrio šta mu JE GLAVNI CILJ
Gabrijel Atal, Foto: Marin Ludovic/Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

francuska

PRVO OGLAŠAVANJE NOVOIZABRANOG PREMIJERA FRANCUSKE: Obratio se MAKRONU, pa otkrio šta mu JE GLAVNI CILJ

Prvo zvanično obraćanje Atala Makronu dogodilo se putem društvene mreže X, bivšeg Tvitera

Objavljeno:

Novoimenovani francuski premijer Gabrijel Atal zahvalio je danas predsedniku Emanuelu Makronu na imenovanju, dodavši da će jedan od njegovih glavnih prioriteta biti ponovno naoružavanje Francuske.

- Hvala gospodine predsedniče na poverenju - napisao je Gabrijel Atal na društvenoj mreži X (Tviter) i naveo da će se njegova politika bazirati na "zadržavanju kontrole nad našom sudbinom, iskorišćavanju francuskog potencijala i ponovnom naoružavanju naše zemlje".

Atal je dodao da je poslednjih meseci posvetio "svu svoju energiju" na obnovi francuskog obrazovnog sistema.

- Ja nosim ovaj cilj sa sobom u Matinjon. To je majka svih bitaka - poručio je on.

Najmlađi premijer Francuske

Gabrijel Atal (34) imenovan je ranije danas za novog premijera Francuske, čime je postao najmlađi premijer u istoriji te zemlje.

Atal je prvi francuski premijer koji je javno deklarisani homoseksualac, a za vreme prvog Makronovog mandata bio je u romantičnoj vezi sa njegovim političkim savetnikom Stefanom Sežurneom.

Gabrijel Atal
Gabrijel Atalfoto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Socijalističkoj partiji pristupio je kada je imao 17 godina, a za vreme pandemije korona virusa imenovan je za portparola vlade, što je bila prva značajnija javna funkcija koju je obavljao.

Prošle godine izabran je za ministra nacionalnog obrazovanja, a prva odluka koju je doneo na toj funkciji bila je zabrana nošenja abaje u državnim školama, muslimanske ženske odeće koja pokriva celo telo, čime je stekao popularnost kod konzervativnih birača.

Bonus video:

07:24

POKRENUT JE KONAČNI OBRAČUN, ALI MAKRON IMA OGROMAN PROBLEM Pešić: Posle svih poteza vlasti, LE PEN VIĐENA ZA NOVU PREDSEDNICU

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.