PANIKA MEĐU SVETSKOM ELITOM ZBOG PEDOFILSKE AFERE EPSTAJN: Ovako su se POZNATE FACE čupale iz blata? SRAMOTA!
Džefri Epstajn, Foto: AP

DRAMA MOĆNIH I RAZVRATNIH

PANIKA MEĐU SVETSKOM ELITOM ZBOG PEDOFILSKE AFERE EPSTAJN: Ovako su se POZNATE FACE čupale iz blata? SRAMOTA!

Do sada je objavljeno oko 60 dokumenata, a u narednim danima se očekuje još oko 190

Objavljeno:

Bivši predsednik SAD Bil Klinton je navodno pretio jednom istaknutom časopisu da ne objavljuju članke o Džefriju Epstajnu, sugerišu nedavno otpečaćeni sudski dokumenti, prenosi "Sky News".

Tvrdnja je iznesena u mejlu koji je napisala Virdžinija Đufre, prva devojka koja je tužila Džefrija Epstajna 2011. godine.

U poruci novinaru, ona navodi da je bivši američki predsednik ušao u kancelarije časopisa "Vanity Fair" i rekao da se priče o njegovom "dobrom prijatelju" ne smeju objavljivati.

Grejdon Karter, bivši urednik časopisa, rekao je za "Daily Telegraph": "Kategorički tvrdim da se ovo nije dogodilo".

Đufre se u to vreme spremala da objavi novu knjigu i opisuje da je bila zabrinuta šta bi časopis mogao da objavi o njoj.

Klinton je među nekoliko ličnosti visokog profila koje su imenovane u sudskim podnescima koji se odnose na Gislejn Maksvel, njenu vezu sa Epstajnom i navodne žrtve seksualnog zlostavljanja.

U dokumentima objavljenim u sredu, tvrdi se da je Epštajn rekao da Klinton "voli da su mlade", misleći na devojke.

Još 2019. portparol bivšeg predsednika SAD rekao je da Bil Klinton "nije razgovarao sa Epstajnom više od jedne decenije" i da "ne zna ništa o strašnim zločinima".

Nema naznaka da je Klinton počinio bilo kakav zločin, a "Sky News" je kontaktirao njegovu fondaciju za odgovor na najnovija sudska dokumenta.

Bil Klinton
Bil Klintonfoto: AP

Epstajn je bio optužen za zlostavljanje maloletnih devojčica od samo 14 godina. On se 2019. ubio u zatvoru dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualnu trgovinu.

Gislejn Maksvel trenutno služi 20-godišnju zatvorsku kaznu nakon što je osuđena za pomaganje u regrutovanju i podvođenju tinejdžerki koje je Epstajn zlostavljao.

Princ Endrju prijavljen policiji

Optužbe o seksualnom zlostavljanju iznete protiv vojvode od Jorka takođe su se ponovo pojavile u otpečaćenim sudskim dokumentima.

"Republika", grupa za pritisak koja poziva na ukidanje monarhije, prijavila je princa Endrjua policiji nakon što su podnesci objavljeni.

Izvršni direktor grupe, Grejem Smit, pozvao je policiju da ponovo otvori istragu, a kralja Čarlsa da da javnu izjavu o tom pitanju.

"Čini se da do danas nije bilo ozbiljne krivične istrage, nije bilo razgovora sa optuženim ili drugim svedocima, kao ni jasnog opravdanja za preduzimanje bilo kakve radnje", rekao je Smit.

Princ Endrju je u prošlosti odlučno negirao optužbe protiv njega.

Princ Endru
Princ Endrufoto: EPA/RICHARD WAINWRIGHT

On je 2022. rešio građanski slučaj van suda sa Virdžinijom Đufre nakon što je tvrdila da ju je princ seksualno napao kada je imala 17 godina.

Ta nagodba, za koju se navodi da iznosi čak 12 miliona funti, nije priznavala krivicu.

Bakingemska palata, koja više ne govori u ime vojvode nakon što se 2019. povukao sa funkcije u kraljevskoj porodici zbog prijateljstva sa Epstajnom, nije komentarisala dokumente.

Među nezapečaćenim spisima nalazio se i iskaz Džoane Sjoberg, koja je radila za Epstajna kao maserka.

Ona je navela da joj je princ Endru dodirnuo grudi dok je sedeo na kauču u Epstajnovom stanu na Menhetnu 2001. godine.

U drugim sudskim dokumentima, ona navodi da je bila podvođena vojvodi i "dvojici najcenjenijih svetskih političara", ali njihova imena su i dalje redigovana.

Druga prijava pokazuje da je Gislejn Maksvel tvrdila da je novinar pomogao da se "smisle" optužbe protiv princa Endrua i da je znao da su "lažne".

Pojaviće se još dokumenata

Sudski dokumenti koji se otvaraju odnose se na građansku tužbu iz 2015. koju je Đufreova podnela protiv Maksvelove, koja je bila Epstajnova bivša devojka i upravnik domaćinstva.

Đufre je tužila Maksvelovu za klevetu nakon što je njen portparol izdao saopštenje u kojem je njene navode opisao kao "očigledne laži".

U decembru, njujorški okružni sudija Loreta Preska odlučila je da novine u vezi sa slučajem više ne bi trebalo da ostanu tajne, jer su mnoge od pomenutih osoba već dale intervjue medijima.

Do sada je objavljeno oko 60 dokumenata, a u narednim danima se očekuje još oko 190.

Zbog toga se prozivaju desetine Epštajnovih saradnika, iako mnogi od njih nisu optuženi za zlodela.

Majkl Džekson, Donald Tramp, Stiven Hoking, Leonardo Dikaprio i Kameron Dijaz su među onima koji se pominju u podnescima.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: EPA/SHAWN THEW

Biće neprospavanih noći za neke bogate i slavne ličnosti

Kada je sudija Loreta Preska odlučila da se ovi dokumenti, koji se odnose na mnoge zločine Džefrija Epstajna, budu otpečaćeni, rekla je da to radi zato što postoji javni interes.

Ali, ona je takođe rekla da je to zato što su mnoge informacije sadržane u njima, kao i mnoga imena Epstajnovih saradnika, već bila u javnom domenu. To se pokazalo tačnim.

Društveni mediji su se uskomešali od priča o spisku Epstajnovih "klijenta" ili saučesnika koji će uskoro biti objavljeni i teorijama zavera o slavnim pedofilima. Ali, kao i sa prvom tranšom dokumenata, nigde na ovih 327 stranica nije bilo nikakvog bombastičnog otkrića.

Nije bilo navoda da su nove treće strane umešane u seksualno zlostavljanje.

Dokumenti su uključivali 19 različitih dokaznih predmeta, od pravnih argumenata do iskaza u kojima se prepričavaju navodni zločini. Detalji su uglavnom već bili poznati zbog toga koliko je opsežno izveštavanje o Epstajnovom prestupu i višegodišnjih dokaza i svedočenja sadržanih u povezanim krivičnim i građanskim predmetima.

Ipak, među njima se mogu pronaći fascinantni "grumenčići" o krugovima u kojima se Epstajn kretao. On se navodno hvalio vezom sa dvojicom bivših predsednika, Donaldom Trampom i Bilom Klintonom. Obojica se pominju više puta u dokumentima, ali nijedan nije optužen za bilo kakvo krivično delo.

Očekuje se da će oko 240 dokumenata biti ukupno otpečaćeno, tako da bi ovo postepeno objavljivanje, iz dana u dan, moglo da potraje do sledeće nedelje. Sudija Preska takođe odmerava argumente dodatnih osoba koja se vode kao NN, a koje traže da se njihova imena ne otkrivaju.

Iako mnogi od onih koji su navedeni u dokumentima nisu optuženi za krivična dela, i dalje će biti mnogo neprospavanih noći za neke bogate i istaknute pojedince, koji će se znojiti nad onim što se nalazi na ovim stranicama, zaključuje "Sky News".

Bonus video:

04:03

Da li će pedofilija biti implementirana kao seksualno opredeljenje?

(Espreso/ Telegraf/ SkyNews/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.